МОЗАИК МАРИЈЕ ТОПАЛОВИЋ

Марија Топаловић рођена је 1988. године у Краљеву, дипломирала на Факултету примењених уметности, одсек за  зидно сликарство и дизајн у Крагујевцу 2012. године. За Пожаревац је везује 2018. година када је радила на рестаурацији и осликавању Саборне цркве Светих Архангела Михаила и Гаврила. Након завршеног посла, остала је у пожаревцу јер, како каже,  ужива велику подршку пријатеља које сам овде стекла. Бави се фрескописом, иконописом, уљем на платну, мозаиком, рељефом и скулптуром.

-Живим истину да ” уметност не бираш ти већ она бира тебе.” Још пре факултета кроз средње стручно образовање као техничар за конзервацију и рестаурацију, упознала сам се са технологијом сликарства. Технологија је темељ сваког доброг уметничког дела, каже Марија која је ванредно стање искористила за рад на малом мозаик-пројекту.

 Мозаик сам радила материјалима који су се могли пронаћи у кући: шољице од кобалта, порцелан и огледало. Радила сам техником директног убадања, а мотив је биљни, сличан такав сам први пут радила у Италији 2015.године.

О овом мозаику, насталом у Пожаревцу за време пандемије, најбоље говоре утисци Драгице Репаја по чијој жељи је радила мозаик:

-Кад уђем у своју кућу, увек сам гледала у овај зид и замишљала тако нешто, необично, нешто несвакидашње, непоновљиво. А онда је стигла уметница Марија и договор је био да се направи један мозаик. Овај мозаик је рађен данима и ноћима. У овај мозаик је много труда уложено у толико је његова вредност већа. Не зна се да ли је више био рад или љубав. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content