Јана Петковић је матуранткиња  природно – математичког смера Пожаревачке гимназије. Она је једна вредна, амбцициозна, енергична и ведра девојка коју занимају природне и техничке науке, математика, физика и биологија. Учи их са лакоћом, воли бројеве и рачунске задатке. Најчешће учи сама и уз музику, али воли и другоме да помогне у учењу. Највише сазнаје из књига, стручне литерартуре, а користи и научне сајтове. Осим школских предмета и наука која проучава Јана је спортисткиња. Тренира свакодневно још од најмлађих дана. Капитен је школског одбојкашког тима, али и клуба „Млади радник“ из Пожаревца за који игра.

Током школовања у гимназији Јана се такмичила из биологије на републичком нивоу, била је прва на Међуокружном такмичењу, а осма на Државном такмичењу у атлетици у дисциплини скок у вис. Све четири године је играла за школски одбојкашки тим са којим је недавно на Републичком такмичењу у Новом Саду освојила пето место. У другој години гимназије опробала се и у Истраживачкој станици Петница где је била полазник летњег и зимског семинара Друштвено хуманистичких наука. Све четири године била је члан Ученичког парламента, редовно је волонтирала на манифестацијама и активностима у школи, учествовала у радионицама и обукама у оквиру школских пројеката који се баве оснаживањем младих за активизам и промоцију људских права.

Одељењски старешина и професор математике Владан Гајић рекао је: 

– Јана Петковић је ученица која би се могла окарактерисати као свестрана, вредна, одговорна, непосредна, радознала, скромна. Сматрам је не само квалитетним учеником, већ и квалитетном особом. Одличан је ђак, активна је у многим спортским и другим ваннаставним активностима и у школи и ван ње. Сигуран сам да ће својом упорношћу и истрајношћу имати пуно успеха у даљем школовању и веома сам поносан што сам имао удела у њеном образовању.

Јана ужива у читању и највише воли да чита трилере и савремене књижевне класике. Омиљени писци су јој Пауло Коељо и Фредрик Бакман. Добитница је похвале за највише прочитаних књига у 2023. години, признање које јој је доделила Народна библиотека Илија М. Петровић у Пожаревцу. На телевизији гледа квизове, документарце и научне емисије. Посвећена је породици и пријатељима са којима проводи своје слободно време. 

Јанини родитељи, Данијела и Бранислав, помажу јој и подржавају је у остваривању својих планова. Сматрају је амбициозном, савесном и одговорном. Изазове воли и они је покрећу и мотивишу. Такође, родитељи су утицали и да на неуспех гледа као на још једну лекцију, а не препреку. Пуно разгворају са њом и отворени су и расположени за њена интересовања. Труде се да њихова ћерка схвати да примећују сваки њен успех и да су поносни на њу. Њени родитељи, као и сама Јана, виде је као успешног студента Електротехничког факултета у Београду на смеру Електротехника и рачунарство. Жеља јој је да након мастер студија упише и докторске, вероватно негде у иностранству. 

Никола Мојсиловић, наставник изборног предмета Здравље и спорт и слектор одбојкашке екипе, рекао је: 

-Јана Петковић је једна млада, позитивна, одговорна и амбициозна особа. Сама њена појава зрачи посебношћу. Није битно да ли се налази у школи, граду, тренингу, она оставља огромну позитивну енергију коју преноси на људе око себе.   Познајем је  још од кад је ступила на праг  Пожаревачке гимназије, а сада је већ матурант. Тачно у доба када је она била прва година, а томе има већ четири године, окупљао сам женски школски одбојкашки тим. На срећу свих нас пожелела је да приступи тиму. Тада је  била  најмлађа чланица, а већ се наметнула да игра у првој постави.  Осим изузетних спортских вештина које поседује, она је особа веома зрелог размишљања. Како се приближава крај њених средњошколских дана разговарали смо и о факултету, даљим плановима.   Јани желим пуно успеха у даљем школовању и да све степенице живота савлада на свој начин.

Пожаревачку гимназију доживљава као место где је открила своја интересовања. Ту је схватила  чиме жели да се бави и шта жели да постане у животу. У школи је упознала пуно добрих људи и стекла пријатељаства за која верује да ће трајати дуго.

Марија Костић, педагог

Share.
Leave A Reply

Skip to content