2019-01-04T23:55:08+01:00 4. јануара, 2019. 09:55 |

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ „ЉУБИЧЕВО“: Све ближе путу старе славе

Пожаревачко Јавно предузеће „Љубичево“ завршило је 2018. годину са повећаним бројем грла, реновираним објектима, новом механизацијом и садржајима намењеним посетиоцима.  Директор Мирко Стојановић оцењује минулу годину као успешну и посебно истиче да је ово Јавно предузеће покрило губитке из претходног периода, тако да сада послује позитивно.

Надамо се да ће тако остати и надаље. Сређивање Ергеле помогли су Република Србија и град Пожаревац улагањем од око 70 милиона динара у реконструкцију две штале, мањежа, изградњу лавиринта, поплочавање пешачких стаза, постављање нове расвете, нових клупа и мобилијара. Настојаћемо да останемо на узлазној линији развоја и да наставимо да унапређујемо услове, као и туристичке садржаје, истиче Стојановић, исказујући наду да ће „Љубичево“ убрзо поново бити на путу старе славе.

Директор Мирко Стојановић

Такође, упркос отежаним условима, с обзиром на то да је пролеће било јако кишовито, а лето сушно, резултати су позитивни и у пољопривредној производњи. Директор наводи да су остварени извесни вишкови кукуруза и семенске пшенице, што је још један показатељ да се максимално користе сви расположиви капацитети.

После три деценије, током 2018. године обновљен је и возни парк.

Купили смо један велики трактор од 130 коња, ових дана очекујемо испоруку још два мања трактора, а набавили смо и транспортно возило за превоз коња. Тиме смо значајно комплетирали возни парк, који није обнављан последњих тридесет – тридесет и пет година. Намера нам је да наставимо са обнављањем механизације, каже директор Стојановић.

У Ергели тренутно се налази педесет коња, међу којима четрнаест у тркачкој штали, као и ждребних кобила и подмлатка. 2018. године су увезене и две младе, двогодишње кобиле из Баден Бадена у Немачкој.

– Те ће се кобиле идуће године такмичити. Оне су инвестиција у будућност, јер ће касније бити приплодне кобиле, а намеравамо да 2019. године купимо још два нова грла, најављује Стојановић, и истиче да је још много планова и визија развоја кроз уређење, градњу смештајних капацитета, проширење сувернирнице и још садржаја намењених туристима, о којима се нада да ће тек бити речи.