2018-11-06T14:30:16+01:00 6. новембра, 2018. 14:30 |

„ЈАЗАС“ И „УРБАН СТРИМ“: Омладински рад за бољи град

У склопу пројекта „НАПОРним стазама ка препознавању омладинског рада“, који спроводи Национална организација практичара омладинског рада, а финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије, спроводи се кампања на препознавању квалитета рада организација за младе и младих на локалном нивоу.

У том циљу Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац и Урбан Стрим одржали су Округли сто под називом „Омладински рад за бољи град“.

Резултати више истраживања које је Национална асоцијација практичара омладинског рада – (НАПОР) спровела указују на неопходност повезивања организација које се баве омладинским радом са локалним институцијама ради креирања мреже услуга које воде ка системској бризи о младима. Недостатак координације услуга, као и обједињеног информисања младих показало се као један од кључних проблема.

На догађају су говорили Зоран Јовић из Омладине ЈАЗАС-а Пожаревац, као и Маја Марић, координатор програма за младе Урбан Стрим-а. Представљени су рад удружења, методологија и значај омладинског рада, као и процес акредитације организација за примену стандарда омладинског рада и стандарди квалитета програма за младе.

Присутнима су представљени најзначајнији пројекти којима се организације тренутно баве,  „Знам шта хоћу, дрогу нећу“  и „Имам само једну кожу. Такође је вођена дискусија о начинима укључивања младих у програме и пројекте који се спроводе за њих.

На догађају су били присутни представници основних и средњих школа, Националне службе за запошљавање, Народне библиотеке „Илија М. Петровић“, Завода за јавно здравље, Културно-спортског центра Костолац, Црвеног крста Пожаревац, УГ Арт Дистрикт и НВО Психолошки центар.

Закључак овог догађаја је био да су млади углавном заинтересовани за учешће у програмима, али да већи није упозната са могућностима које имају и које им пружају како организације за младе, тако и установе културе, спорта као и школе.