2021-04-27T16:42:50+02:00 27. априла, 2021. 16:42 |

ЈКП „Комуналне службе“: Чисте се депоније у селима

 

На територији Града Пожаревца у току је акција чишћења дивљих депонија. Посао обављају радници Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“, а из градског буџета за ове намене предвиђено је око 7,7 милиона динара.

Од Уроша Јовановића, инжењера заштите животне средине и стручног лица ЈКП „Комуналне службе“ за чишћење дивљих депонија на територији Града Пожаревца, сазнајемо да је од почетка године на основу Акционог плана за санацију и уклањање дивљих депонија ангажовано у зависности од потреба 2 до 7 радника и очишћене су локације у Лучици, Пругову, Ћириковцу, Љубичеву и Улици 6. личке дивизије у Пожаревцу.

-Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ данас је почело са чишћењем главне дивље депоније у Пољани, на потезу Влашке мале код старе циглане. Ту је хронолошки одложено пар хиљада кубика отпада и тренутно се врши санационим процесима разгуравање отпада, како бисмо локацију очистили и омогућили мештанима да даље одлажу отпад. Постоји плански распоред рада и после три локације у Пољани, на ред долази санација дивљих депонија у Барама, Касидолу, Берању, Трњану, Набрђу и Братинцу. Покушаћемо да обухватимо све локације на којима се налазе дивље депоније, а поједине ћемо третирати и два пута годишње, истиче Јовановић.

Томић, Митровић и Јовановић

Дивље депоније представљају лош визуелни ефекат, али исто тако угрожавају животну средину и здравље. То су илегална одлагалишта која нису условна, тачније грађани ту неконтролисано и незаконито одлажу отпад.

-Интерес Града Пожаревца је да се овакве локације затворе и зато је од 2016. године покренут пројекат изградње рециклажног центра чије отварање очекујемо крајем ове године, као и трансфер станице и центра за сакупљање отпада, где ћемо секундарно селектовати отпад и примарно селектовани отпад са јавних градских површина прикупљати.  То ће омогућити да се сав отпад и из сеоских средина организовано прикупи и однесе у рециклажни центар. Самим тим, када будемо поставили контејнере на јавним  површинама и канте испред домаћинстава, имаћемо решену ситуацију и надамо се да тада дивље депоније неће више настајати, наглашава Јовановић.

Тренд настајања дивљих депонија је повећан и Град Пожаревац има око педесетак регистрованих дивљих депонија, о чему су обавештени и надлежни републички органи. Агенција за заштиту животне средине је прошле године сачинила и објавила десетогодишњи извештај у којем је приказан не само тренд повећања броја дивљих депонија, којих има око 5.000 у Србији, већ и повећање нагомилавања укупног отпада за 30 одсто.

-Град Пожаревац ће приступити интегралном систему управљања отпадом и надам се да ћемо уз подршку Министарства за заштиту животне средине ускоро пројектовати и изградити регионалну депонију. Што се тиче селекције отпада, очекујемо повећање броја контејнера на јавним површинама, али и омогућавање примарне селекције отпада. На челу Комуналног предузећа одскора се налази Марко Марјановић, који је сачинио један млади тим и постоји воља да се поменути проблеми реше. Такође, са локалном самоуправом имамо одличну сарадњу, партнерски однос са Александром Томићем који је именован за обављање стручног надзора и до краја године очекујемо да се виде назнаке решења овог великог проблема. Административни и донекле финансијски капацитети су донедавно мањкали, али сада то није случај и очекујемо да убудуће нећемо имати овакве локације које дефинитивно представљају један нарушени екосистем, закључује Урош Јовановић.

Одборник у Скупштини Града из Пољане Милан Митровић упутио је молбу суграђанима да се понашају одговорно, како напори Комуналних служби да сеоска подручја учине чистијим и пријатнијим за живот, не би остали узалудни.

-Драго ми је што Град Пожаревац и ЈКП „Комуналне службе“ имају слуха да сређују наше сеоске депоније и што ће се овакви простори два пута годишње третирати. Надам се да ће сва села ускоро бити укључена у систем организованог сакупљања отпада и да ће овакве ружне слике ускоро бити прошлост, рекао је Митровић.

                                                                                                Д.Динић