Захваљујући доброј сарадњи ЈКП „Комуналне службе“ и локалне самоуправе Града Пожаревца, у опремање предузећа 2018. године укупно је из Буџетског фонда за заштиту животне средине уложено 142 милиона динара. Никад раније ово предузеће није имало толику подршку оснивача, каже директор Слободан Јовић:

-Прошла година за Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ је била веома успешна. Годину смо завршили добро захваљујући тимском раду и домаћинском односу према послу. Природа нашег посла је таква да никад није идеално, али се ми трудимо да увек буде боље и квалитетније. Издвојено је 142 милиона за набавку механизације и то нису само возила, то су и чистилице, контејнери, цистерне за прање, канте и посуде за смеће. Набављене су две аутоцистерне вредности 23 милиона, један нови аутосмећар, две чистилице, два велика усисивача за скупљање лишћа. План и програм који смо радили је веома амбициозан за време у коме живимо и одрадити га као прошлогодишњи, који смо остварили са 98,5 одсто, је стварно успех и говори о једној изузетној организацији и реалном планирању наших могућности.

Планови ЈКП „Комуналне службе“ за 2019. за годину су такође врло амбициозни  и очекује их доста посла. Буџетом Града Пожаревца опредељен је 31 милион динара за наставак опремања предузећа како би посао квалитетно обављало и бринуло о хигијени:

-Та средства су за побољшање услова рада и куповину одређених основних средстава која ће бити у функцији наших људи и града да посао који радимо радимо још квалитетније и боље. С обзиром да немамо довољан број људи, да је законодавац забранио пријем нових радника, ово је једини начин да кроз механизацију надоместимо и надокнадимо недостатак људи.

 

Исте канте свима

За потребе корисника у индивидуалним домаћинствима „Комуналне службе“ су купиле 11.000 унифицираних канти. Очекује се да до 10. фебруара стигну и тада ће почети расподела по домаћинствима у Пожаревцу и Костолцу.

У куповину ових посуда за смеће из Буџетског фонда Града за заштиту животне средине издвојено је прошле године 27 милиона динара. Употреба ових унифицираних посуда ће олакшати посао радницима комуналног предузећа при утовару и истовару смећа у возила и тиме корисницима услугу учинити квалитетнијом. Канте су бесплатне за кориснике и добијаће се уз потписани реверс.

 

РЕГИОНАЛНА ДЕПОНИЈА ПОВЕЋАВА БРОЈ   КОРИСНИКА             

Слободан Јовић

            Пожаревац ће заједно са општинама Велико Градиште и Голубац убудуће смеће односити на регионалну депонију у Лапову. Због тога је предвиђено да се гради трансфер станица али и оспособи рециклажни центар. Комуналном предузећу ће то донети нешто другачији посао али и омогућити проширење услуга на већи број корисника:

-Град је већ издвојио око 200 милиона динара из буџета за пројектну документацију за ту намену и то је добро, каже Јовић. Наш је интерес да посао проширимо на све житеље и кориснике са територије Града Пожаревца. Када то кажем, мислим и на 25 сеоских насеља које још нисмо обухватили. Наше могућности када се тиче механизације су такве да би могли све да покријемо. Недостајали би нам људи за већи обим посла, али када је механизација у питању имамо снаге и моћи да на то одговоримо. Ми живимо од продаје услуга и већи број корисника би предузећу донело већу зараду. Очекујем да у наредном периоду када све то заживи и укључимо сеоска насеља, још боље послујемо. То је посао који смо хтели да радимо, али капацитети наше депоније нису такви да би примила све то смеће. Врло се рационално понашамо, постоји код нас један део рециклаже коју радимо и то не зато што нам је исплативо, већ свесно и намерно носимо картонску и ПВЦ амбалажу да би заштитили депонију и била дуже употребљива. Ми иначе, радимо стално санацију наше депоније кроз време док је користимо и док све ово се не одради. По одлуци Влада Републике Србије Пожаревац ће користи по свим прописима уређену санитарну депонију а Лапово је локација где ћемо трајно одлагати.

            На подручју Града Пожаревца смеће се организовано скупља и односи сада само из Пожаревца и Костолца, и ЈКП „Комуналне службе“ ће у наредном периоду имати обавезу да тај посао раде и за сва насеља.

  Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content