У Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“ у Пожаревцу на основу Одлуке Владе Републике Србије о максималном броју стално запослених у локалним самоуправама, вишак су била 33 радника. Рок да се одреде имена људи, односно изврши рационализација радних места био је 7. децембар. У „Комуналним службама“ овај рок је испоштован. Део запослених од укупно 208 је отишао у пензију, део са отпремнинама које су у оваквим случајевима прописане законом, напустио је предузеће. ЈКП „Комуналне службе“ које брине о хигијени, пијачним и гробљанским услугама у Пожаревцу и Костолцу, након спровођења рационализације треба да функционише са 175 стално запослених радника.

            -Одлука о отпуштању није била лака, каже директор предузећа Слободан Јовић. Договорно смо дошли до решења поштујући критеријуме, али и укупну ситуацију запослених. Влада нам је наложила врло мучан и тежак задатак који смо морали да спроведемо. Прошло је без већих потреса и при томе смо гледали да сваки појединачни случај решавамо на најрационалнији начин. Неколико наших људи је отишло у пензију, други су добили отпремнине. Све је рађено у договору са синдикатом и сматрам да другачије није ни могло.

                            КВАЛИТЕТ И РЕОРГАНИЗАЦИЈА

            При отпуштању запослених водило се рачуна о њиховом породичном и социјалном статусу али и потребама предузећа да и даље, са смањеним бројем радника настави да обавља послове на једнако  квалитетан начин као до сада. Мањи број радника не би требало да угрози ниједну услугу које ово предузеће пружа грађанима:

            -Ниво у квалитету је тешко одржати, поготову када је у питању јавна хигијена, каже директор Јовић. Површине за одржавање остају исте, а ми свакако имамо проблем са здравственим стањем наших радника и њиховом старосном структуром, поготову у зимском периоду када су боловања учесталија. Мораћемо кроз рационалнију организацију и искоришћавање постојећих техничких и људских капацитета да одржавамо можда и више површина него до сада што је уједно и одговор на приче да смо монополисти. Јесмо једино предузећа на овим пословима, али нисмо у ситуацији да због тога уцењујемо грађане и кориснике наших услуга. Оснивач је Град који води рачуна о јавном интересу тако да програмски пратимо задатке. Цене такође не одређујемо ми него оснивач, а зараде остварујемо на основу својих услуга.

 

                                Поново заједно са „Водоводом“?

 

            Коментаришући недавну изјаву градоначелника Пожаревца Банета Спасовића да би заокружење рационализације у два предузећа која су имала највећи број вишка запослених, „Водоводу и канализацији“ и „Комуналним службама“ било њихово поновно спајање у једно без гломазне администрације, директор Слободан Јовић каже да се о томе још није разговарало и да је реч о претпоставци. До евентуалног спајања могло би да дође тек након што се уради процена и елаборат о економској оправданости. Такође, каже и да су „Водовод и канализација“ и „Комуналне службе“ предузећа са различитим делатностима.

 

            Људе на пожаревачким улицама ће, ипак заменити машине, тамо где то може. Комунално предузеће има три возила за чишћење која не могу због фрекфентног саобраћаја и паркираних аутомобила у центар. Због рационализације је дошло и до реорганизације у служби наплате, па од овог месеца инкасантни неће доносити рачуне на врата корисника, већ ће се они слати поштом. Колико ће то утицати на проценат наплате, који је до сада био изузетно висок, преко 90 одсто, за сада је немогуће проценити. Ово предузеће, односно објекти о којима се старају, попут градске депоније, али и рециклажног центра и возног парка, након реорганизације остају без обезбеђења.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content