Посла у наредних десетак дана за комуналце у Пожаревцу ће бити више него иначе. Осим редовних активности у свим сегментима пословања, посебно у одржавању јавне хигијене и зеленила на улицама и јавним површинама, у току су и припреме за одржавање највеће и најпознатије спортско туристичке манифестације у граду, Љубичевских коњичких игара. У „умивању“ града итекако учествује Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ које има своје обавезе и повећан обим посла, али и хроничан недостатак радника:

-Обим посла је сигурно повећан у овом периоду. Свесни смо да сви посетиоци који стижу у Пожаревац први утисак стичу према ономе шта ми и како урадимо. Добро је што се за пар дана у посао укључује још петнаестак људи по програму јавних радова како би могли да постигнемо све што се од нас очекује. Није реч само о чишћењу градских улица и одношењу смећа, већ и одржавању свих зелених површина, како у парковима и на Чачалици тако и прилазним путевима Пожаревцу. Радимо и на припреми градског хиподрома за одржавање Игара. Људи и механизација су нам максимално ангажовани, мада је у току сезона годишњих одмора, каже директор Слободан Јовић.

Признање и сертификати

Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ Пожаревац добитник је овогодишњег признања које додељује Пословно удружење комуналних предузећа Србије „КОМДЕЛ“. Признање овом пожаревачком јавном предузећу је уручено на свечаној седници одржаној у Крагујевцу, у јуну, поводом 20 година постојања КОМДЕЛ-а који окупља више од 100 чланица, комуналних предузећа из свих области и пратеће привреде из Србије. Захвалница је уручена за развој квалитета у организацији и пружању комуналних услуга и признање је за лидерску позицију.

Осим признања добијеног у Крагујевцу, Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ је 2018. године добило и два сертификата,  ИСО9000, ИСО14000  за стандард управљања квалитетом и заштиту животне средине што је примарна делатност овог дела јавног сектора. Добијање сертификата је био сложен процес који је трајао годину и по дана и на тим пословима је са тимом ЈКП радио Срђан Филиповић, технички директор предузећа.

У оквиру  55. Љубичевских коњичких игара одржаваће се и низ пропратних културних и забавних програма, па и само отварање у градском центру које окупља велики број људи до дубоко у ноћ. Иза таквих догађаја увек остане доста посла за комуналне раднике:

           -Потрудићемо се и учинити све што је у нашој моћи да се ујутру у граду не види шта се претходне ноћи дешавало. Наши радници  се максимално ангажују у таквим ситуацијама и уз додатне напоре чисте трг и улице, односе смеће и перу површине, тако да би дневни живот града могао нормално да се одвија. Чинимо све што можемо да ова манифестација, по којој је Пожаревац познат, прође у најбољем реду, а да ми у томе будемо оно што јесмо и сваког другог дана- огледало града, каже Јовић.

                                      Чистоћа је заједничка брига

            У Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“ апелују на Пожаревљане да брига о јавној хигијени у граду буде заједничка. Ово предузеће, по већ утврђеном распореду сакупља, односи и депонује смеће и сарадња грађана је итекако потребна, али и мало добре воље. Највећи проблеми стварају се у самом центру града где се кућни отпад избацује у корпе за ситно смеће, а у те намене се користе и жардињере. Контејнери, због отпада из локала и пословног простора који подлежу другачијој регулативи, се користе ненаменски и стварају радницима Комуналног предузећа додатни посао па се уместо једанпут, празне више пута дневно.

           -Да то не радимо у летњем периоду, каже директор Јовић, затрпали би  смећем центар града. Зато је и потребно да заједно водимо бригу о чистоћи и изгледу града.

           У центру Пожаревца се 75 контејнера празни бар по три пута дневно да би се избегли овакви проблеми, а то ствара додатне трошкове овом предузећу.

Share.

Comments are closed.

Skip to content