2020-01-18T09:48:29+01:00 18. јануара, 2020. 09:46 |

ЈКП „Комуналне службе“ Пожаревац: Сви дани радни

Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ Пожаревац је у 2020. годину ушло са планом и програмом рада који је усвојила Скупштина града Пожаревца и који запослене обавезује да задрже квалитет пословања из протекле године. Финансијски план је у потпуности остварен и предузеће је зарадило 365 милиона динара, захваљујући одговорности свих запослених и тимском раду менаџмента.

 


Оно што је специфично за ово пожаревачко јавно предузеће је да је у функцији свих 365 дана у години и да је део запослених ангажован током викенда и свих празника, каже директор Слободан Јовић:

Слободан Јовић

-Нама су сви дани радни. Сада за Нову годину и Божић када су сви одмарали и славили, ми смо морали да ангажујемо раднике, по унапред припремљеном плану,  јер за нас увек има посла. Ако би само дан изостали, направили би смо проблем и тешко надокнадили пропуштено. Уредност у пословању доноси резултате, ми радимо свих 365 дана у години. Квалитет нашег рада, иако има пуно текућих проблема, је видан и сваки изостанак редовног ангажовања огледа се на улицама. 

Потешкоћа  има при свакодневном сакупљању смећа и изношењу контејнера, поготово у централној зони града, најчешће због паркираних возила. Такође,  велики број станова у зградама у центру, а мали број постављених контејнера.  Проблем је што станари не желе да се постави већи број контејнера и то је додатни посао за ЈКП „Комуналне службе“, каже Јовић  и додаје:

-По градској Одлуци о комуналном уређењу ми би смеће требало да односимо једном недељно са свих локација. Међутим, са локација у ужем центру контејнере морамо да празнимо  три пута дневно. Наша возила то смеће одвозе ујутру у 6, затим у 12 и 30 часова, а увече, трећа смена,  око 100 контејнера испразни на депонији. Да не радимо тако, центар би сигурно био затрпан. Осим тога има и корисника који додатно отежавају посао, јер смеће остављају поред контејнера, што успорава посао нашим радницима. Такође, кућно смеће се одлаже  на места која нису за то предвиђена, у жардињере и корпе за отпатке.

ЈКП „Комуналне службе“ позива кориснике да преузму нове канте за смеће које су бесплатне за свако домаћинство у индивидуланом сектору. На лагеру у рециклажном центру на лучичком путу остало је још 4000 канти.

 

„Комуналне службе“ након спровођења закона о броју запослених у јавном сектору пре две године нема довољан број радника за обим посла који обавља. Осим тога проблем је и старосна структура, али и здравствена угроженост радника који су изложени свим временским приликама и неприликама и одлазе на боловања:

– Раде на отвореном, иду на боловања… Предузећу, али и граду, пуно би значило да можемо да запослимо млађе људе. Онда би и ефекти рада у јавној хигијени били видљивији, каже Слободан Јовић.

У механизацију предузећа последњих година је Град Пожаревац као оснивач предузећа много улагао. Возила и машина за посао има довољно, потврђује.

– Да би очували возни парк стално апелујемо на кориснике да у току зимских месеци не бацају ужарени пепео у канте како не би оштетили њих и возила која су вредна, поједина коштају и преко 100 хиљада евра.

За Божић и Нову годину

Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ је за време новогодишњих и божићних празника имало дежурне екипе које су биле ангажоване 24 сата дневно да би могле да испрате сва догађања у граду. Њихов најтежи посао је био да до јутарњих сати очисте простор након новогодишњег концерта групе „Забрањено пушење“ и то су урадили. Град је  после тог догађаја који је окупио преко 1000 људи био чист. За дочек српске Нове године по програму дежурства ангажовано је 12 радника из РЈ  „Јавна хигијена“. 

Нова година  запосленима у ЈКП „Комуналне службе“ доноси нешто веће зараде након донетог закона о повећању минималне цене рада. Минималац у 2020. години  износиће 30.022 динара. Слободан Јовић каже да запослени свакако заслужују боље плате, али:

-План и програм који је усвојен тражи пуну мобилност сваког запосленог. Мораћемо да смањујемо трошкове, јер живимо од продаје наших услуга и нашег рада. Ми нисмо на буџету, плате морамо сами да обезбедимо.

                                                                                                        Д. Деурић