Пословну 2018. годину Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ Пожаревац забележиће као веома успешну у свим сегментима делатности које обавља. Осим солидних финансијско – економских резултата, нове ефикасније организационе шеме, ту су и велика улагања у обнављање возила и опреме неопходне за рад, пре свега за одржавање јавне хигијене. У набавку механизације уложена су 142 милиона динара захваљујући пре свега, доброј сарадњи између локалне самоуправе, односно Града Пожаревца и овог предузећа које брине о чистоћи, али и пијацама, зеленилу, гробљанским услугама и управља азилом за животиње. Средства за опремање комуналног предузећа опредељена су из буџетског фонда за заштиту животне средине:

-Захваљујући томе што је Град Пожаревац препознао природу посла коју обављамо и њен значај за целокупан живот који се одвија, оснажио нас је основним средствима која нам много значе да би радили квалитетно, поготову што нам надокнађују недостајућу радну снагу, каже директор ЈКП „Комуналне службе“ Слободан Јовић. Из Фонда за заштиту животне средине издвојено су ове године 142 милиона динара и сходно тим средствима имали смо више великих јавних набавки управо за возила и опрему за одржавање хигијене.

 Ове године набављене су две аутоцистерне вредности 23 милиона, један нови аутосмећар, две чистилице и два велика усисивача за скупљање лишћа. Очекује се да до краја ове и почетком наредне године стигне и 11.000 канти за смеће, које ће бити подељене индивидуалним корисницима. Расподела типских посуда за смеће за које је из Фонда за заштиту животне средине издвојено 28 милиона динара, делиће се корисницима у Пожаревцу и Костолцу у прва три месеца 2019. године. Посуде су за саме кориснике бесплатне, а добијаће их уз потписан реверс.

-Тиме ћемо да покријемо сав индивидуални сектор и олакшаћемо нашим корисницима одлагање смећа. Такође, и нашим радницима који износе смеће биће лакше, каже Јовић.

ПРИЗНАЊА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ И ТИМСКИ РАД

     Слободан Јовић

Да је година на измаку једна од најуспешнијих у пословању Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“ сведочи и низ признања која су стигла. Круна тимског и домаћинског рада и односа према корисницима услуга су Сертификати ИСО 9001 за стандард квалитета и 14001 за заштиту животне средине добијени почетком године, као и признање КОМДЕЛ-а, асоцијације која окупља комунална предузећа у Србији.

Пре месец дана, Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“ стигла је и „Бонитетна оцена за 2018. годину“ коју додељује Привредна комора Србије. Овим Сертфикатом, како пише, „потврђује се да је пословни субјект у групи предузећа са најбољом бонитетном оценом у Србији односно да „пословни субјект испуњава све критеријуме за 2018. годину и спада у сам врх бонитетне изврсности“.

Признање Регионалне привредне коморе Пожаревац „Регионални пословни лидер“ добио је лично директор предузећа. Призање му је уручено 30. новембра  на годишњој свечаној седници Парламента привредника Регионалне привредне коморе за Браничевски и Подунавски округ у Пожаревцу.

Коментаришући сва признања у 2018. години за предузеће, директор Јовић наглашава:

-Свеукупно гледано, Комунално предузеће, после залагања свих година уназад, спада у лидере у послу ког обавља у Србији. То истичем с поносом, јер квалитет возног парка којим располажемо, ретко који град има. Значајно је што је локална самоуправа препознала у нама потенцијал и улаже из Фонда за заштиту животне средине што нам омогућава да квалитетно радимо на терену. Очекујем да се и квалитет рада, с обзиром на то чиме располажемо, настави и у идућој години, јер је ово вредан колектив. Ми смо велика и сложна породица и то се види и кроз посао који радимо, и зими и лети, по киши, на мразу, на врућини наши људи су увек присутни у граду и покривају, по свим нормативима површине које нас обавезују. Нама и данас недостају радници и то искључиво за јавну хигијену, за најтеже послове на улицама. Имамо 175 запослених, што је мало у односу на оно што треба да се обави.

Toком 2019. године у „Комуналним службама“ планирају да наставе, према својим могућностима, да осавремењавају опрему за рад. Из буџетског фонда за заштиту животне средине очекују 31 милион динара за набавку недостајуће опреме за одржавање хигијене, за изношење смећа са малих и градских површина. Реч је о набавци електричних возила мобилних у сваком тренутку која би кружила и склањала смеће са јавних површина.

-Настојаћемо и да из својих средстава купимо још једно возило типа смећар и употпунимо механизацију потребну за одношење отпада. Очекујемо, додаје Јовић, да и следећа година, пословно и финансијски буде успешна, и омогући нам инвестирање.

Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ у хладном таласу који је наишао у другој половини децембра, показало је да је спремно за још једну зимску сезону.

                                                                                                                          Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content