2017-03-10T11:35:42+01:00 10. марта, 2017. 11:35 |

ЈКП Комуналне службе Пожаревац: Замена старих новим контејнерима

image-0-02-05-256536251db9b0c084530a8249d24e218cdf7c5258f64e42df1e4296da3fd83d-VПочетком марта у складиште Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“ у Пожаревцу почео је да пристиже контигент од 300 нових контејнера колико их је наручено после обављеног поступка јавне набавке. На ове контејнере чекало се неколико месеци и сада су из Ниша, где су произведени, стигли за потребе корисника у Пожаревцу и Костолцу. Вредност контејнера је око 12,5 милиона динара, а средства за њихову набавку су обезбеђена из буџетаког фонда Града за заштиту животне средине:

            -Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ урадило је јавну набавку у вредности од око 12,5 милиона динара, каже директор предузећа Слободан Јовић. Средства су обезбеђена из градског Фонда за заштиту животне средине и опредељена су за набавку контејнера за градове Пожаревац и Костолац. Контејнери су почели да се допремају прошле седмице и већи број је стигао. Очекујем да  у наредних неколико дана испорука у целости буде извршена.

             У Комуналном предузећу задовољни су квалитетом нових контејнера, кажу да испуњавају све стандарде укључујући и дебљину лима од кога су направљени:

            -Од укупно три стотине контејнера, стотину ће бити постављено у Костолцу. Првих педесет контејнера је већ распоређено тамо, односно замењени су стари. Грађани и по Пожаревцу могу да виде да су постављене нове посуде за смеће. Морам да кажем и овом приликом да је зима узела свој данак и да се ужарени пепео, који није комунални отпад, и ове зиме убацивао у контејнере и веома их оштетио. То не би требало да се ради, не само зато што се причињава велика штета већ и што се тиме угрожавају животи и здравље радника ангажованих на изношењу смећа. Од грађана очекујемо да буду пажљивији са новим контејнерима јер ћемо тако заштити имовину и учинити град чистијим, каже Јовић.

            Нови контејнери се постављају на истим местима на којима су били стари. Стари контејнери који нису оштећени дуготрајном употребом такође остају у функцији.

            Иначе, локације за позиционирање контејнера се не одређују у Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“ већ то ради градска комисија која је сачињена од комуналних инспектора, урбаниста и представника ЈКП-а. Свака нова зграда која се сазида у Пожаревцу мора по плану да има и лоцирано место за контејнере за депоновање комуналног смећа.

                                                                           Апел грађанима

            Из Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“ које се брине о чишћењу и хигијени у Пожаревцу и Костолцу апелују на грађане да помогну у одржавању уредних улица и јавних површина. Зато скрећу пажњу да се смеће искључиво одлаже у за то одређене посуде и да се врши селекција кућног и другог отпада. Пре свега, да се ужарени пепео не убацује у контејнере где су отпаци лако запаљиви због опасности од пожара, али и због тога што се тако брзо оштећују и могу здравствено да угрозе раднике који раде на пражњењу контејнера.

            Апелује се и да се корпе које су по граду распоређене, искључиво користе за ситно смеће јер су за то намењене. У неким улицама у граду, Чеде Васовића, Косовској па и Табачкој чаршији, ове корпе се често ненаменски користе и радници Комуналног предузећа у њима налазе смеће коме ту није место. У Пожаревцу је дуж прометних улица распоређено укупно 250 оваквих корпи.

            Према обиму и површини на коме се обавља посао одржавања хигијене у Пожаревцу, Комунално предузеће „Комуналне службе“ већ дужи низ година нема ни довољно радника ангажованих на чишћењу, одношењу и депоновању смећа. Закон који је на снази не дозвољава ново запошљавање, а старосна и здравствена структура радника на овим пословима је прилично неповољна, што често истиче и сам директор предузећа Слободан Јовић.