Запослене у Јавном комуналном преузећу „Комуналне службе“ у Пожаревцу снег у јануару није изненадио. Иако су били празници они су радили свој посао без обзира да ли је у питању било чишћење снега или прикупљање и одношење смећа. Одржавање пијаца, што је такође њихов посао, биле су управо тих, и за Пожаревац веома хладних и снежних дана, најживље.

                  Комунално преузеће у Пожаревцу има и обавезу да у зимском периоду, када време то захтева. чисти и уклања снег са јавних површина, паркова, тротоара и уличних прелаза. За време првог овогодишњег снежног таласа праћеног ниским температурама, ангажовани су и на овим пословима.

                  -Понављам, каже директор предузећа Слободан Јовић, да ми немамо проблема са механизацијом већ са недовољним бројем радника управо на овим пословима чишћења града. Реч је о неквалификованим радницима и немамо, због забране запошљавања, могућности да ангажујемо нове. Сналазимо се, иако често имамо проблема и са боловањима, јер су то људи који раде тешке послове на отвореном са врло лошим здравственим билтеном и неповољном старосном структуром. Надамо се да ћемо добити, јер покушавамо већ дуже времена, одобрење да запослимо нове раднике на овим пословима. Ситуација постаје све тежа, па ипак, ми се ангажујемо максимално да испунимо све обавезе према грађанима Пожаревца. Наш део посла око чишћења снега са јавних површина за које смо задужени смо коректно обављали и ових дана на јако ниским температурама.

                  За неке послове, каже Јовић, радници су ангажовани у три смене како би у граду све функционисало.

                  При сакупљању и изношењу смећа није било застоја иако су поред падавина и ниских температура били и новогодишњи и божићни празници. Радници Комуналног предузећа „Комуналне службе“ смеће су износили по уобичајеном распореду. Проблема је било само са улицама у које возила нису, због снега, могла да уђу, углавном у делу лучичког пута и на највишим зонама у граду:

                  -У оваквим ситуацијама, сналазимо се и ми и наши корисници. Људи знају да смећари не могу у да уђу у неке улице, па своје канте износе крај проходних саобраћајница, каже Јовић. Наша возила их испразне, људи покупе  посуде за смеће и то је већ уходан начин функционисања док се снег не рашчисти.

                 При ниским температурама више је и пепела, који није комунални отпад и са којим се теже ради и може да проузрокује штету. Често се дешава да се уз пепео износи и жар, који осим контејнера може да запали и возила, па у овом предузећу апелују на кориснике да провере пепео пре него што га спреме за изношење.

Пси у азилу

            За време овог хладног периода друштвене мреже су биле преплављене вестима да чопори изгладнелих паса луталица нападају пролазнике и у потрази за храном и топлим простором упадају у дворишта и улазе зграда. Пријављених случајева у Пожаревцу није било ових дана највероватније захваљујући функционисању азила за псе и мачке луталице, који постоји већ петанестак година у склопу ЈКП ”Комуналне службе”:

                -Због могућности да пси луталице постану агресивни због глади, каже директор комуналног предузећа, додатно смо ангажовали екипе да прате ситуацију на улицама. Редовним интервенцијама избегли смо инциденте у граду, а псе склањали у азил.

               Услови за држање паса и мачака су адекватни и одговарајући. Контролу услова за живот и њиховог здравља врше надлежне ветеринарске службе. Хране за псе у азилу има довољно за наредни период, а радници се старају да простор у коме су смештени има довољно суве простирке.

                                              Мора и када се заледи

             Можда је најтеже по леденом времену и температурама које падају испод десетог подеока, радити на гробљу што је такође део обавеза Јавног комуналног предузећ  „Комуналне службе“. Смрт не пита за временске услове, а посао мора да се обави и када је земља смрзнута и алат пуца, поготову у таквим околностима.

                 Пожаревачка као и костолачко гробље је и у овом периоду редовно одржавано, снег се чистио са стаза као и прилазних путева. Најхладнијег дана у овом јануарском  „сибирском“ таласу, погреби су обављени за седморо упокојених у Пожаревцу.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content