2019-09-28T08:35:08+02:00 27. септембра, 2019. 09:53 |

ЈКП „ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ : Замена азбестних цевовода

Ове године настављена је реконструкција старе водоводне мреже и замена азбестно – цементог цевовода у Пожаревцу. Укупна дужина старог азбестног цевовода, који ће бити замењен новим, је око 6 километара. Цеви се замењују са свим прикључцима, у десет градских улица. Према плану ЈКП „Водовод и канализација“ то су Синђелићева улица,  где су радови завршени у дужини од 400 метара, затим замена цеви је почела у Ратарској улици у дужини од 1.300 метара, а ових дана се очекује и почетак радова у Улици Радована Драговића укупне дужине 1.400 метара као и у Стишкој. У октобру, како нам је потврдио директор Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ Александар Димитријевић, треба да се реализују још три пројекта на замени азбестног цевовода.

Александар Димитријевић

-По завршеним јавним набавкама за петнаестак дана, радови треба да почну у Колубарској улици у дужини од 565 метара, затим Ђуре Ђаковића на изласку из Пожаревца код кружног тока, 150 метара и у Динарској улици у дужини од 200 метара.

Јавне набавке нису прошле за  три улице које су предвиђене за замену азбестног цевовода. То су  Поречка, Далматинска и Книћанинова укупне дужине око један километар. Радови на њима ће почети касније, по завршеним поступцима јавних набавки:

– У 2018 / 2019. години је укупно урађено 13.038 метара цевовода и имамо уговорено 3.400 метара до краја године. Укупно, то је неких 16,5 километара за замену, каже Димитријевић.

Замена старих цеви ће утицати на смањење губитака воде у оквиру система. Новац је обезбеђен из Буџетског фонда за заштиту животне средине Града.

Летос, у сушном периоду праћеном великим врућинама, често су пуцале цеви што је доводило до интервенција и нестанка воде у неким деловима града:

– Пуцале су и нове цеви, а не само азбестне, највише на Игми и у Улици Цане Бабовић због осцилација у притиску, каже директор и додаје да је тешко проценити штету  јер је било 560 интервенција за три и по месеца. Штета, рекао је, није само материјална, губици се тешко надокнађују, а домаћинства остају без воде:

-До штете није долазило само услед велике потрошње и нестабилног притиска већ су цеви пуцале и због интервенција других извођача на њиховим мрежама, као што су топлификација и канализација.

Замена азбестних водоводних цеви, које углавном пролазе кроз језгро града, биће настављена и наредних година. До сада је замењено око 20 километара мреже и за пар година треба да се новим цевима замени још 40 километара.

Д. Деурић

  Водоизвориште Меминац

Рехабилитација система реверсне осмозе на водоизворишту „Меминац“ је пројекат чији се завршетак очекује 2020. године и који треба Пожаревцу да донесе бар резервних 50 и више литара воде у секунди.

Водоизвориште „Меминац“ затворено је 2001. године због велике количине нитрата у води и оспособљавањем уређаја за реверсну осмозу пречишћавањем би се добило 30 литара потпуно чисте деминерализоване  воде у секунди. Она би, мешањем са сировом водом из других бунара, давала додатне исправне количине воде са дозвољеном количином нитрата  до 50 јединица:

– Реверсна осмоза је лакши начин да се дође до исправне воде и она би могла да се ради у две фазе и тако да се шири капацитет. Мешањем воде се решава нежељена количина нитрата, односно, омогућава сe испорука исправне воде потрошачима. Електроника контролише мешање воде, каже Александар Димитријевић.

Упоредо са настојањем да се уређај за реверсну осмозу стави у функцију, ради се и на физичкој заштити водоизворишта „Меминац“ које је управо, због подземних андрогених загађења било угрожено и напуштено. Систем каналисања отпадних вода на том подручју је сада заокружен прикључењем на јавну канализацију да септичке јаме не би угрожавале водоизвориште.

Иначе, овај пројекат је прилично скуп, кошта педесетак милиона динара.