2020-01-02T11:58:02+01:00 2. јануара, 2020. 11:57 |

Јован Лукић, председник Општине Жабари: Година значајних улагања

Улагање средстава у изградњу и развој инфраструктуре у већини општина Браничевског округа, обележило је годину која управо истиче, а по свему судећи то ће бити приоритет локалних власти и у 2020. години.

Председник Општине Жабари Јован Лукић у разговору за „Реч народа“ истиче да је ова локална самоуправа у 2019. години највећу пажњу поклонила реализацији инфраструктурних пројеката. Средствима из општинског буџета асфалтирани су путеви у насељима: Ореовица, Свињарево, Витежево – пут за Дубницу и потез Трмчар, Породин, Симићево и Влашки До, укупне дужине око 2 километра у вредности од око 17 милиона динара.

                                        КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Завршено је асфалтирање Омладинске улице са платоом у центру Александровца, Југ Богданове и Партизанске улице у Влашком Долу, део Смедеревске улице са платоом до улице Кнеза Милоша у Жабарима и локалног пута у Тићевцу, у вредности од око 8,5 милиона динара. За остале уговоре, израду пројеката и надзор из буџета издвојено је још око милион динара. Урађена је и ревитализација атарских путева у насељима Влашки До и Витежево у вредности од око 5,5 милиона динара, као и зимско и летње одржавање локалних путева и улица. Извршене су и текуће поправке и одржавање објеката по месним заједницама у вредности од око 6 милиона. Након посете председника Републике Александра Вучића успели смо да обезбедимо средства и реализујемо пројекте асфалтирања улица у насељима: Александровац, Симићево, Жабари, Четереже, Брзоходе, Породин, као и пут Четереже – Сибница, који је од стране грађана препознат као горући проблем за оба насеља. Укупна дужина ових деоница износи 5,6 километара, а укупна вредност радова 69 милиона динара, рекао је Лукић.

Председник Републике Александар Вучић у Жабарима

Приликом посете општини Жабари,председник Републике је обишао радове на изградњи стамбеног објекта површине 700 квадратних метара за смештај 12 избегличких породица. Такође, након састанка са министарком Зораном Михајловић, општини Жабари су одобрени следећи пројекти: реконструкција водоводне мреже у Влашком Долу у дужини од 2,8 километара укупне вредности 27 милиона, уређење саобраћајнице у оквиру постојеће регулације улица у Точки у дужини од око 2 километра укупне вредности 11 милиона, изградња прве фазе општинског пута у Улици Вујице Кремењака у Породину у дужини од 900 метара и вредности од око 10 милиона.

-У сарадњи са пожаревачком филијалом Националне службе за запошљавање ЈКП „Комуналац“ реализовало је и ове године програм јавних радова. На тим пословима је ангажовано 5 лица, а пројектом је обухваћено уређивање водоизворишта и базена за водоснабдевање, прилаз „мокром пољу“, пијачни простор у Жабарима и Александровцу. Урађено је и преспајање прикључка старог на нови вод за водоснабдевање код Основне школе у Александровцу, као и замена старих пумпи новим потапајућим на водоизвориштима у насељима Влашко До и Ореовица, рекао је Лукић.

БРИГА О НАЈМЛАЂИМА

За свако рођено дете локална самоуправа исплаћује 15.000 динара. Сви ученици од 1. до 4. разреда добијају бесплатну ужину,обезбеђују се пригодни поклони за све ђаке прваке, вуковце и ђаке генерације као и  бесплатан превоз за све ученике основних и средњих школа који путују у Свилајнац, Велику Плану и Пожаревац. Лукић је апострофирао пажњу коју Општина поклања најмлађим суграђанима.

Јован Лукић

– Савет за безбедност саобраћаја општине Жабари и Агенција за безбедност саобраћаја уручили су 107 ауто седишта за бебе рођене у 2018. години и 2019. године, као и пригодне поклоне за ђаке прваке за безбедност у саобраћају. Очекује се расписивање тендера за комплетну санацију и адаптацију матичне школе у Жабарима што подразумева завршетак изградње фискултурне сале, атлетске стазе, паркинг простора, уређење анекса школе и комплетног ентеријера у вредности од преко милион евра. И ове године је потписан уговор о суфинансирању мера популационе политике у укупном износу од 1.780.000 динара. У оквиру пројекта „Снижавање психолошке цене родитељства“ набављена су два телевизора и два клима уређаја за чекаонице на дечјем одељењу у Дому здравља и ново теренско возило за службу патронаже.

СОЦИЈАЛНЕ УСЛУГЕ И ДАВАЊА

 У области социјалне заштите обезбеђена су средства за услугу „Помоћ у кући“ у износу од 8 милиона динара, упошљено је 13 лица, а ову услугу користи 90 особа у насељима Витежево, Породин, Жабари, Четереже, Брзоходе, Сибница, Симићево, Ореовица, Александровац, Влашки До, Миријево и Тићевац. Израђена је пројектна документација за реконструкцију и адаптацију зграде Центра за социјални рад, а средства за ову намену обезбеђена су од Канцеларије за управљање јавним улагањима. У сарадњи са Канцеларијом Уједињених нација започета је реализација пројекта за унапређење социјалне инфраструктуре и сарадње између јавног и цивилног сектора, испуњавањем инфраструктурних предуслова за побољшану подршку деци и омладини са инвалидитетом. Укупна вредност овог пројекта је 78.525 евра, од чега је учешће ЕУПРО 66.285 евра и 12.240 евра општине Жабари. Радови су у завршној фази, а простор је дат на коришћење Удружењу особа ометених у развоју „Кључ“.

КУЛТУРА

Жабари је познато по бројним културним манифестацијама и стварању услова за бављење младих спортом. Центар за културу „Војислав Илић Млађи“ је институција од значаја за афирмацију културно – уметничког стваралаштва, неговање традиције и садржаја везаних за унапређење културних дешавања.

– У сарадњи са кудовима, школама, вртићем, црквама и месним заједницама организоване су бројне манифестације на територији општине, од којих су неке ове године прославиле и своје јубилеје.  За развој спорта из општинске касе издвојено је 11 милиона динара, а Спортски савез финансирао је рад спортских клубова кроз редован и посебан програм. И ове године значајна средства одобрена су за организацију турнира у малом фудбалу у Влашком Долу, Жабарима, Александровцу и Ореовици. Захваљујући локалној самоуправи, Спортски савез умногоме је допринео да се развој аматерског спорта подигне на виши ниво.

            Сумирајући све што је урађено у претходном периоду председник Општине Жабари Јован Лукић сматра да је руководство успело да реализује све постављене циљеве, те додао да ће поверење грађана  у наредном периоду оправдати још бољим резултатима.

                                                                                                                                  Д. Динић