Јована Пантић матуранткиња је природно-математичког смера Пожаревачке гимназије. По среди је свестрана, истрајна и амбициозна девојка која воли да помера границе у себи постављеним циљевима. Дружељубива је и са лакоћом остварује комуникацију што јој увек отвара нове могућности. Интересовања за природне науке, а посебно за биологију, расла су током основне школе а током гимназијских дана само су се још више учврстила. У гимназији су посебну пажњу донеле области попут генетике и молекуларне биологије. Осим биологије воли да изучава математику, хемију и физику. Јована најрадије учи сама, али упркос томе своја сазнања и знања радо дели са другима којима је потребна помоћ у учењу. Без обзира што је време модерне технологије Јована лакше учи из класичне литературе где може да подвлачи и бележи своја опажања. Све четири године гимназије похађала је семинаре у Истраживачкој станици Петница, и то у првој години семинаре експерименталне биологије и хемије, а касније семинаре биологије. У Петници је била у прилици да ради на два научна пројекта, једном у ком се бавила анализом бактеријске микрофлоре Петничке пећине и другом у коме је проучавала цијанобактерије. Радознала је и воли да упознаје нове области и теме, интересовања су јој веома широка. Љубав и брига о животињама Јованина су окупација.

Мирјана Адамовић, професорка биологије, рекла је о Јовани:

 -Јована је током школовања показала велико интересовање за биологију и природне науке. Јована је ученица на коју сам увек могла да се ослоним. Јована исијава искреношћу и добротом, а уверена сам да су то особине које ће је водити кроз живот и отварати јој бројна животна врата. На њеној упорности и истрајности јој многи могу само позавидети. Ја имам велико задовољство да сам таквом ученику била наставник. Јована, желим ти много успеха у будућим академским подухватима! 

Јована воли да путује, упознаје друге културе, као и мање урбане пределе где је очувана природа. Воли планину, нарочито зими, јер воли да скија. Воли да се дружи са пријатељима и сматра да се синоним за богатство огледа кроз широк круг искрених пријатеља које поседује. Воли да чита различите жанрове и оне лаганије и оне који захтевају већу пажњу. Такође, прати серије и филмове и користи друштвене мреже.

Зорица Алексић, професор физике и одељењски старешина, рекла је о Јовани: 

-Јовани предајем од другог, а одељењски старешина сам од трећег разреда. Одмах сам приметила да је врло одговорна, вредна и да са лакоћом усваја и примењује стечено знање.  Велики је перфекциониста, врло критична и јако скромна. Поред школских обавеза има довољно времена и за разноразне ваншколске активности. Са таквом упорношћу и истрајношћу верујем да ће имати успеха у даљем школовању и да ће остварити своје снове.

Јована је веома самостална и одговорна, воли изазове и што је задатак сложенији то је њено интересовање веће и никада не одустаје. Било који неуспех, и најмањи, мотивише је и подстрек јој је за даље напредовање. Такође, похвале је исто мотивишу да ради још марљивије. 

Весна и Горан, Јованини родитељи, подржавају је у свим њеним интересовањима, слушају њене предлоге и труде се да јој буду ослонац, помоћ и подршка У будућности је виде као неког ко савесно и одговорно испуњава задатке док не оствари крајњи циљ који себи постави.

Share.

Comments are closed.

Skip to content