Јована Радисављевић је матуранткиња природно-математичког смера Пожаревачке гимназије. Препознатљива по својим математичким успесима, али и ведрини и лепим манирима који је красе. Себе описује као упорну, дружељубиву и срећну особу. Истрајност, искреност и племенитост су такође пратиоци Јованине личности. Гимназију je уписала као свестранa, али још увек неопредељенa ученица. Захваљујући посвећеношћу и знању професора математике, на кога се и угледа, врло брзо је заволела математику. Свако ново сазнање и откриће само су јаче распламсавале њену радозналост да решава нове задатке и смишља нове кораке који воде до тачног одговора. Према њеним речим професор је знао то да препозна, успешно се трудио да развија и гаји њена интересовања и на тај начин је научи да заволи знање и учење, припремивши је за изазове који тек следе у даљем школовању и животу. Уз аналитичност и разборитост, осим математике, њен ужи избор омиљених наука су и физика, информатика, историја и географија. 

Јованин професор математике Зоран Глигоријевић рекао је о Јовани:

 „Јована Радисављевић  је девојка изузетних способности, великог спектра знања и посебног интересовања за математику.  У  раду  је  посвећена, темељна, систематичана, упорна, стрпљива и изузетно одговорна. Током гимназијског школовања константно је напредовала и своје компетенције подизала на све већи ниво. Врло брзо је  заволела математику и показала посвећеност са којом се као њен  професор за више од 30 година рада са талентованим ученицима никада нисам сусрео. Њен напредак је својеврстан   феномен. Јована је једини ученик у историји Пожаревачке гимназије који је освојио две прве награде на Државним такмичењима из математике и достигла је за наше услове невероватан ниво математичког  знања. По начину како ради, по дубини њених знања, Јована  стаје у ред  најбољих ученика који су похађали нашу школу у њеној дугој историји. Красе је позитивне карактерне особине. Радо дели знања са другима и спремна је да помогне.  Последње две године су године великих успеха, али с обзиром на начин на који ради и како се понаша сигуран сам да њено време тек долази и да ће у будућности  на најбољи  начин промовисати себе и Пожаревачку гимназију.“

Током гимназијских дана Јована се такмичила из математике. Освојеним првим местом на државном такмичењу у трећој години себи је обезбедила упис на факултет без полагања пријемног испита. Свој изузетан успех поновила је и као матуранткиња освојивши поново прву награду. Јованин  резултат допринео јој је и пласман на државно такмичење у А категорији на Српској математичкој олимпијади, али и учешће на изборном такмичењу за ЕГМО (Европска математичка олимпијада за девојке). На међународном такмичењу из математике „Кенгур без граница“ је у трећем разреду освојила похвалу, а у четвртом треће место.

Професорка физике Зорица Алексић рекла је о Јовани: „Јовани предајем три године физику а разредни старешина сам јој две године. Када сте само професор, немате довољно времена да упознате ученике  шире од оног што пружају школски програм и школске обавезе. Али када уђете у разред и видите њен широк осмех, продоран и радознао поглед, осетите лакоћу коју носи, не можете да се не запитате шта се иза тога крије. Вансеријски ђак, препаметна, преодговорна млада девојка, заљубљеник у математику, добар друг, скромна упркос медаљама које доноси сваке године са врхунских такмичења. За њу препреке не постоје, већ само задаци које треба решити. Пад и неуспех  су јој само подстицај да завесла јаче у водама знања и науке. Препоносна сам и пресрећна што сам имала прилику да јој предајем и надам се да ћу још дуго, дуго, слушати о њеним успесима и достигнућима.“

 Јована ужива у времену које проводи у дружењу са пријатељима и породицом, воли да се бавим спортским активностима, као и да прати спортска дешавања са својим старијим братом. Воли да чита, гледа филмове и научно-популарне емисије и усавршава страни језик. Себе види као успешну особу која неуморно тежи ка остваривању својих снова, окружену људима које воли и која не заборавља да ужива у животу. Желела би да се бавим послом на коме ће познавање математике бити кључно, а могућност за напредовање и усавршавање неограничено. Драго јој је што је своје четворогодишње путовање провела у школи попут Пожаревачке гимназије, чији су сјајни професори имали разумевања за њена интересовања и потребе. Своје школовање у гимназији сматра најлепшим периодом до сада и сигурна је да ће пријатељства стечена у њој бити за цео живот. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content