2021-08-17T08:41:23+02:00 17. августа, 2021. 08:41 |

Јубиларни међународни „Орфеј на Дунаву“

У Костолцу ће у петак 20. и суботу 21. августа бити одржани Десети међународни песнички сусрети „Орфеј на Дунаву 2021.“. Првог дана у Скупштинској сали Градске општине Костолац  одржаће се Међународни округли сто „Поезија у међукултурној комуникацији“ на којој ће, између осталог, бити промовисан Зборник радова и есеја „Поезија“ уз учеснике из Грчке, Туниса, Кипра, Црне Горе, Федерације БиХ, Румуније, Мађарске, Хрватске и видео укључење песника из Русије, Канаде, Шведске, Италије… У поподневним сатима на платоу испред Спортског центра приређује се Вече туниско-српског пријатељства када ће бити представљена три зборника и једна самостална песничка збирка. Овом приликом Коло српских сестара из Пожаревца приредиће изложбе фотографија, ручних радова као и представљање традиционалне трпезе.

У суботу, другог дана манифестације, у конгресној сали Виминацијум биће уприличено свечано отварање Десетих међународних песничких сусрета „Орфеј на Дунаву 2021.“ након чега ће бити додељене награде и признања „Орфеј“, „Орфејева лира“, „Еуридикин венац“ и „Она“. Тим поводом славодобитници ће читати своје радове. Организатори су се потрудили да се сви програми одрже у складу са превентивним мерама у складу са епидемилошком ситуацијом. По окончању овогодишњих песничких сусрета, за ствараоце из Туниса биће приређене промоције у Београду, Малом Црнићу, Пожеги и Великом Градишту.

Традиционално, организатор  Међународних песничких сусрета „Орфеј на Дунаву 2021.“ је Клуб љубитеља књиге „Мајдан“ уз значајну подршку Центра за културу Костолац, Градске општине Костолац, Град Пожаревца, Министарстве културе и информисања Републике Србије и великог броја асоцијација и културних установа Браничевског округа.

Влада Винкић