ZIK_6750Свечаном академијом 12. маја у Великој сали Центра за културу, Медицинска школа у Пожаревцу, обележила велики празник, 70 година од оснивања – У част јубилеја штампана прва Монографија школе и одржане бројне манифестације

Програм обележавања великог јубилеја Медицинске школе у Пожаревцу почео је у понедељак, 8. маја, када је у холу школе организовано „Поетско вече“ и одржана промоција часописа ученика  „Пожаревачки медицинар“. Следећег дана, у свечаној сали Градског здања, у присуству бивших и садашњих ученика и професора, представљена је прва Монографија школе, а у среду, 10. маја, ученици и наставници прве помоћи, као и активисти Црвеног крста, у дворишту школе,  реализовали су показну вежбу „Учимо и помажемо“, приказ повреде „Несрећа на градилишту“. Истога дана, представљени су смерови будућим ученицима. Јубилеј је обележен и “Спортским даном”, изложбом и драмским програмом „Ваљевска болница”, полагањем венца на бисту др Војислава Дулића у дворишту пожаревачке болнице и сусретом генерација.

Круна дешавања била је свечана академија у Центру за културу којој су, поред бројних  садашњих и бивших професора, директора и ученика, присуствовали и др Александар Пајић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић са сарадницима и пријатељи из Хемијско-медицинске школе из Вршца на челу са директором Вељком Стојановићем.

                                     „АРМИЈА“ МЕДИЦИНСКИХ РАДНИКА

Након химне Боже правде у извођењу хора Музичке школе „Стеван Мокрањац” и здравице глумца ЛепомираIMG_8824 Ивковића, присутне је поздравио директор школе Драган Новичић, који је истакао да после Другог светског рата, Влада Народне Републике Србије оснива средње медицинске школе у свим већим градовима у Србији.                  -Решењем од 11. августа 1947. оснивају се медицинске школе у Зрењанину, Суботици, Крагујевцу, Пожаревцу и Косовској Митровици. У Пожаревцу, у школи под називом „Школа за лекарске помоћнике“ настава почиње те године, 6. октобра, када 31 уписана ученица улази у тадашњу школску зграду у Немањиној 7. Тако је почело. У наредних 70 година, Медицинска школа у Пожаревцу је оспособила кадрове за потребе здравства и друштву дала армију медицинских радника, који су покривали укупне потребе региона и шире. Образовала је болничаре, бабице, највише медицинске сестре, фармацеутске, лабароторијске, зубне и санитарно – еколошке техничаре. Ученици са дипломом наше школе су цењени радници широм Европе. Многи од њих су наставили своје школовање на Медицинском, Стоматолошком и Фармацеутском факултету, као и на вишим медицинским школама. Нису се, међутим опредељивали само за факултете из здравствене струке, било је и оних који су школовање настављали на Правном, Хемијском, Пољопривредном, Филолошком и другим факултетима. Постали су  успешни лекари, професори и правници, који су се враћали својој школи, учествујући у настави као професори и хонорарни стручни сарадници. Захваљујем се свима који су својим радом допринели угледу и добром гласу школе. Наша је обавеза да тај углед и добар глас  чувамо и да се надамо да ће то чинити и будуће генерације ученика и запослених у овој школи, исткао је директор.

                               ВЕЛИКИ ДОПРИНОС МЕДИЦИНСКОЈ СТРУЦИ

Испред Града, на академији је говорио председник Скупштине Бојан Илић, који је изразио велико задовољство што је репрезент локалне самоуправе на свечаности овако угледне установе.

-Сигуран сам да, изузев оних који су прошли кроз ваше учионице, мали број суграђана зна о богатом историјату школе, као и значају који је она дала и даје за медицинску струку у Србији, али и у Европи и свету. Мало њих зна да су, из ваших клупа, преко факултета  и специјализација, бројни кадрови наставили да бриљирају на престижним медицниским установама Старог, али и осталих континената, као лекари и научни радници из области медицине. Околности везане за ваше оснивање доказ су да вам је од почетка била намањена судбина великих. То што сте након Другог светског рата били једна од првих медицинских школа у Србији, потврђује да је наш Пожаревац и Браничевски округ, одувек сматран за расадник врхунских давалаца Хипократове заклетве. Захвалан сам Министарству здравља, што у договору са нашом, као и осталим медицинским школама, ослушкује потребе за радним местима и у складу са тим формира нове образовне профиле или враћа оне који су укинути. Тиме стварамо бољу ситуацију на тржишту рада, где је раније било великих проблема са вишком, али и мањком појединих кадрова из области медицине. Поносан сам као председник Скупштине града, али и као Пожаревљанин, што на нашој територији имамо Медицинску школу која прославља 70. Рођендан. Желим вам да и даље радите оно што знате најбоље, учите људе да лече и продужавају живот, рекао је Илић.

 Др Александар Пајић, помоћник министра просвете науке и технолошког развоја, обраћајући се присутнима, истакао је да су ретке школе у Србији са овако дугим и успешним трајањем.

– Тачно је да су неке друге школе осниване много раније од медицинских школа, али је тачно и да су медицинске школе својим радом, квалитетом ученика и кадра, допринеле да данас имамо врхунски квалитет. Медицинске школе су данас оне које имају традицију, али пре свега имају квалитет. Да бисте уписали Медицинску школу, пре свега морате да волите образовање, морате да волите човека. То је један хуман позив који захтева свеобухватно учење, како би сутра могли на адекватан начин да помогнете некоме коме је та помоћ потребна. Да бисте постали наставник, потребно је да знате да то нису високо профитабилна занимања, да пре свега треба да волите образовање. Сигуран сам да оваква спона доброг кадра и квалитетних ученика, даје резултат којим ће се Србија поносити. Потребно је да што више младих људи ишколујемо за наше болнице, домове здравља, клиничке центре, да нам што мање људи одлази у иностранство, да имамо квалитетно здравство и квалитетно образовање у Србији, рекао је др Пајић.

У музичко-драмском делу академије, заклетву медицинских сестара, казивала је ученица Александра Џаврић, а завршницу свечаности својим музичким тачкама уприличиле су и некадашње ученице ове школе, а садашње естрадне уметнице Гордана Стојићевић и Горица Илић, као и професорка музичке уметности Галина Перић.                                                                                                                                       

                                                                                Плакете и захвалнице

Одлуком Школског одбора, поводом седамдесетогодишњице школе, додељене су плакете и захвалнице једном броју организација и појединаца. Признање, Повеља са плакетом припапало је Граду Пожаревцу, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Општој болници Пожаревац, Дому здравља Пожаревац, Здравственој установи Апотека Пожаревац, Заводу за јавно здравље Пожаревац, ПУ „Љубица Вребалов“, Епархији пожаревачко – браничевској, Спортском центру, Слађани Станковић, дародавцу награде за ученика генерације и Браниславу Обрадовићу, некадашњем директору школе. Постхумно Плакета је додељена и некадашњем директору школе Илији Шинику.

  Прва Монографија 

IMG_8698У присуству великог броја гостију, садашњих и бивших професора и ученика у салонима Градског здања Пожаревца, промовисана је прва Монографија школе „Медицинска школа Пожаревац 1947-2017.“

Монографија обилује мноштвом драгоцених података о важним догађајима везаним за рад школе који сведоче о значају који је она имала у образовању здравстевних кадрова овог дела Србије. Посебна вредност Монографије је што се у њој налазе подаци о свим ученицима који су завршили Медицинску школу  од 1950. године, када је матурирала прва генерација, па све до 2016. У њој су и имена наставника и стручних сарадника који су радили у школи и свих оних који су допринели, у већој или мањој мери, образовању и васпитању бројних генерација ученика, као и оних који су дали допринос успешном раду и добром гласу школе.

Директор Медицинске школе Драган Новичић, са поносом је истакао да је ова Монографија један вредан документ који осветљава историју школства на нашем простору.

-Ове године Медицинска школа слави јубилеј, 70 година постојања и рада. Основана је 1947. године као једна од првих Медицинских школа у Србији. Ово је значајан датум за нас, ми смо обележили ову годину многобројним активностима. Једна од активности је промоција ове Монографије коју Медицинска школа до сада није имала, иако је за 70 година било доста података и докумената којима је место у монографији. Захвалио бих се градоначелнику Пожаревца Банету Спасовићу, који је имао разумевања за овај наш подухват, па су из буџета издвојена средства без којих Монографије не би било. Такође бих се захвалио и др Мирољубу Манојловићу, аутору Монографије, који је за кратак период успео да прикупи документа из Историског архива Пожаревца, Историјског архива Србије, прочешљао сва наша документа у школи, матичне књиге, записнике, дневнике евиденције, прикупио слике и документа од наших бивших ученика и све то систематизовао, рекао је Новичић.

Аутор Монографије др Мирољуб Манојловић, рекао је на промоцији да да књига обухвата комплетан историјат школе и да је подељена у четрири значајна периода.

– Први период у Монографији обухвата време када је школа била под патронатом Министарства здравља, пошто је Министарство и основало школу 11. августа 1947. године, па све до 1960. године. Те године долази до реорганизације, где је школа подигнута  на четворогодишњи ниво са промењеним програмом. Тада су постојала 16 одељења, три општа смера медицинске сестре и техничари и један до два смера зуботехничара, све до  усмереног образовања које је почело 1977. године када имамо и нове смерове попут акушерског, васпитачког. Све је то трајало до деведесетих година када почињу и нови законски оквири са новим смеровима попут, лаборантског, који је некада постојао у једној генерацији 1962. године, и санитарно-еколошког, а од половине деведесетих година још један нов, атрактиван профил занимања – фармацеутски техничар. Итовремено, школа добија још једну струку, поред здравствено-социјалне и струку личних услуга, тако да од 1988. имамо и прву генерацију мушко-женских фризера. То су та четири велика периода обухваћена Монографијом. Књига је рађена на основу архивске грађе која се највећим делом чува у самој школи, али и прилога које су доставили некадашњи ученици, као и једног броја публицистике нашег локалног недељника „Реч народа“, али и дневних листова у којима је школа била третирана, због изузетне атрактивности, истакао је Манојловић.

И.В.

Share.

Comments are closed.

Skip to content