2021-04-10T09:39:26+02:00 10. априла, 2021. 09:39 |

Кад и књиге морају у карантин

Ковид година за нама одразила се за све сегменте живота, посебно када је реч о култури. Но пандемија којој се још увек не сагледава крај, многе од нас везује за домове и активности које се у скученом простору могу обављати, а једна од њих је посвећеност квалитетној литератури, доброј књизи и значајним ауторима, што је био повод да посетимо Народну библиотеку „Илија М.Петровић“ Пожаревац и од директорке Вере Зарић Митровић сазнамо у којој мери се наши суграђани ослањају на подршку ове Установе.

 – У прва два месеца 2021.године учлањено је толико корисника колико их  је било током читаве прошле године и то је податак који много говори.  Једноставно, страх од заразе и један период 2020. године, када је Библиотека била затворена за кориснике, учинили су своје у погледу поменуте статистике. Са друге стране, не би ли корисници били што задовољнији, ми смо повећали број књига које се могу позајмити на пет публикација, каже Зарић Митровић.

Уписом који се врши током читаве године кориснци стичу право приступа свим фондовима и услугама Библиотеке, а ту су коришћење свих информационих извора и услуга, помоћ при консултовању електронских каталога и проналажењу библиографских података, и коришћење специјалних збирки уз стручну помоћ. Такође, сва потребна литература коју корисник не може наћи овде, може се поручити из друге библиотеке, уз надокнаду поштанских трошкова.

Ипак, услед ширења заразне болести изазване вирусом COVID-19 поједини услови рада са корисницима су се променили.

– За сада нема слободног приступа публикацијама, број корисника у читаоницама је ограничен али нико од корисника неће отићи незадовољан. Чињеница је да један број суграђана негодује због мера заштите од заражавања, али како вирус на папиру остаје присутан до 10 сати, корисници и запослени се  штите тако што књиге одлазе у карантин на 72 сата, па се након тог времена могу даље позајмљивати, сазнајемо од директорке Библиотеке.

ВИШЕ ЦЕНЕ

Верa Зарић Митровић

Кориснике услуга ове Установе у 2021. години дочекале су и нове, више цене.

 – У оквиру своје надлежности, а на предлог директора, Управни одбор Народне библиотеке „Илија М.Петровић“ донео је одлуку о чланарини и висини чланарине за 2021. годину која за чланове износи 700, а приликом колективног уписа 500 динара, док је дневно коришћење библиотечких фондова и читаонице 100 динара. Наравно, повећање цена усмерено је у циљу вишег квалитета услуга, првенствено у набавци нових као и ретких издања до којих и много веће институције овог типа долазе. Са друге стране покренули смо и бројне културно-образовне активности намењене афирмацији књижевности, музике, фотографијае, сликарства, филмске уметности, науке…и чим се стекну позитивни епидемилошки услови, наставићемо са  књижевним вечерима, трибинама, предавањима, изложбама и акценту на стваралаштво и промоцију завичајних аутора, одговара Вера Зарић Митровић и додаје:

– Када је о ценама реч, треба истаћи да је обезбеђен бесплатан упис за децу до другог разреда основне школе, труднице, децу и мајке породица са троје или више деце до навршене осамнаесте године деце, носиоце Вукове дипломе, награђене ученике на школским такмичењима знања или такмичењима студената из најразличитијих научних области (прво, друго и треће место), вишеструке даваоци крви (више од осам пута), потписнике  донорске картице, деце са посебним потребама до навршене осамнаесте године као и чланове Библиотеке који су награђени за највише прочитаних књига у току претходне године. 

Влада Винкић