Kруну воћарске производње представља берба плодова која треба да се обавља у оптималном степену рода зрелости и са што мање губитака и оштећења. Благовременом бербом смањују се последице преране и прекасне бербе које могу бити у виду смањеног приноса јабука. 

    Постоје две фазе зрелости плодова јабуке, које су врло важне у одређивању времена бербе: Физиолошка и технолошка зрелост. 

   Физиолошка зрелост наступа кад је плод јабуке најкрупнији, а семенке могу у повољним условима проклијати. Технолошка зрелост наступа кад плодови јабуке постигну најбоље карактеристике потребне за даљу намену (конзумација, чување у складишту, чување у хладњачи или прерада).

   Технолошка зрелост подразумева време када су убрани плодови најподеснији за јело у свежем стању. У овом периоду плодови постижу најбољи квалитет – укус, арому и сочност.

   Плодови раних летњих сорти јабуке беру се шест-седам дана пре технолошке зрелости, јесењих седам до 14 дана пре технолошке зрелости, а зимских сорти јабуке у ботаничкој зрелости.

    Ако се оберу незрели, плодови јабуке су ситни, слабо обојени, кисели и неукусни и подложни физиолошким обољењима као што су горке пеге и потамњивање покожице. У презрелим плодовима јабуке, међутим, док су још на стаблу, могу да се појаве стаклавост и јонатанове пеге. 

    Методе које се користе за процену оптималног момента бербе су: број дана од пуног цветања до бербе; сума температура од пуног цветања до бербе; број дана од Т стадијума плода до бербе. Допунске методе су на основу промене боје покожице плода, промена боје семењаче, лакоћа одвајања плода од гране… Егзактне  методе подразумевају примену: јодно скробног теста, рефрактометријски индекс; чврстина плода; мерење интензитета дисања и садржаја етилена у плодовима. 

    Плодови јабука беру се тако да се обухвате целом шаком, а кажипрст се подметне испод спојног места петељке плода с граном. Плод се благо уврне и одвоји. За различите сорте јабука потребни су различити услови чувања. Један од начина који се препоручује је чување плодова у хладњачи с контролисаном атмосфером (температура од 0-5°Ц, концентрација ЦО₂ од 2-4%, концентрација О₂ 1% и релативна влажност ваздуха од 90-92%). У таквим условима јабука се може чувати 6-12 месеци. Плодови намењени даљем чувању морају бити здрави и што ујадначенији.

                                  Милена Зафировић, дипл. инж. у ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content