2021-07-03T09:55:42+02:00 3. јула, 2021. 19:35 |

Како против сиромаштва: Помоћ старимa, посао младимa

Председник Oпштине Кучево др Иван Рајичић (на слици) потписао је са министарком за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Даријом Кисић Тепавчевић 31. маја у Влади Србије уговор о наменским трансферима у социјалној заштити  у вредности од преко 2,1 милион динара. 

Ова средства пребачена од министарства  користиће се у току 2021. године за ефективно пружање услуга социјалне заштите из надлежности локалне самоуправе. 

– Потписивањем уговора знатно смо побољшали услове пружања појединих сегмената услуга социјалне заштите и наставићемо максимално да улажемо у унапређење квалитета животних услова за наше грађане, рекао је између осталог, председник Oпштине Кучево др Иван Рајичић након потписивања уговора.

Реч је о програму помоћи у кући који преко локалне самоуправе финансира Министарство за рад, социјална и борачка питања. Ове године програмом ће бити обухваћено 60 људи, односно породица. Помоћ у кући је услуга која се у сфери социјалне заштите у општини Кучево спроводи низ година. Др Рајичић каже да је за њихову средину програм итекако важан:

-Помоћ у кући је врло значајна услуга што смо и видели у току једног месеца када, због проблема са јавном набавком, нисмо могли да организујемо овај програм усмерен на старе и угрожене особе. Тада су нам се старији суграђани директно обраћали. То је доказ да је помоћ потребна. Велики број наших суграђана су људи старије доби.

Кучево, које спада у групу неразвијених општина и кога карактерише већи број старачких самачких домаћинстава у селима, настоји да им овим и сличним програмима олакша живот који је додатно отежала епидемија корона вируса, потврђује др Рајачић:

-Свакако је било проблема. До изражаја су дошли социјални проблеми, пре свега у старачким домаћинствима. Ту су се показале одређене слабости у периоду када стари нису могли да излазе због забране кретање. С друге стране, није имао ко да им достави оно што им је било потребно па је Општина је у том периоду организовала волонтерску службу за пружање помоћи старијим лицима. Волонтерска служба и даље постоји у Кучеву и за сада, због промене околности, није активна. 

ЕКОНОМСКА МИГРАЦИЈА

Верољуб Петровић, директор Центра за социјални рад

Осим старијих људи којима је потребна подршка локалне заједнице, социјалну карту Кучева карактерише и миграција младог радно способног становништва о чему Верољуб Петровић, директор Центра за социјални рад каже: 

– Специфичност локалне средине је и драстичан пад привредне активности. Кучево је некада била динамична средина са Комбинатом креча и камена који је имао 1000 запослених, са Дрвно – индустријским комбинатом у коме је радило 800 људи, Трговинским предузећем „Звижд“, Текстилном индустријом „Кутекс“.  Од свега тога није остало скоро ничега. Млади људи у немогућности да се запосле, мигрирају за послом. Остају стари и немоћни за самосталан живот. 

Проблеми запошљавања младих и решавање њихових егзистенцијалних проблема су уочени, али путеви који воде из сиромаштва нису лаки о чему др Рајичић, председник Општине, каже:

-Ми смо препознали дефинитивно као приоритет фискалну консолидацију и активно запошљавања становника у општини. То покушавамо кроз неколико програма. Први је запошљавања кроз Програм локалног економског развоја где смо одвојили 20 милиона динара за наше привреднике како би упослили део незапослених. Две фирме су путем програма добиле средства. Једна запошљава 10 радника на неодређено време, а друга 12. Та обавеза је потврђена уговором. Фактички, фирме имају три године да уз програм достигну пуну запосленост, а онда да још три године задрже раднике уз 20 одсто веће приходе од минималне зараде у Републици.

 Установа за одрасле и старије „Кучево“

У оквиру Центра за социјални рад за Општину Кучево као посебна организациона јединица основана је Установа за одрасле и старије „Кучево“. Почела је са радом 2003. године. Налази се на површини од  4 хектара и у свом саставу поседује објекат за смештај, кухињу са трпезаријом, гаражу са магацином… Капацитет Установе за смештај је 150 места и корисници су распоређени у 60 двокреветних и 10 трокреветних соба. Директор Центра за социјални рад за Општину Кучево је истовремено и директор Установе за одрасле и старије „Кучево“.

Корисници којих је тренутно 112, долазе из целе Србије. Дом се  дефинише као установа заштите у којој се збрињавају лица у стању социјалне потребе, али се обезбеђује и  комерцијални смештај. Медицинску службу чине  лекар специјалиста опште медицине, 5 медицинских сестара и 18 неговатељица, техничка и кулинарска служба. Редовно се за кориснике ангажују и лекари специјалисти са стране.  

САРАДЊА СА СЛУЖБОМ ЗАПОШЉАВАЊА 

Др Рајичић  каже да је друга конкретна мера програм самозапошљавања која се спроводи заједно са Националном службом за запошљавање:

– За овај програм Општина Кучево је ове године издвајила 2,4 милиона динара колико и Национална служба за запошљавање. Ми смо на Скупштини усвојили план локалног запошљавања и чекамо да Национална служба распише конкурс и додели средства. Ова средства као вид подстицаја треба да добије 18 људи. Трећи начин на коме упорно радимо је привлачење инвеститора како домаћих тако иностраних. 

Иначе, што се тиче самих социјалних давања по Одлуци о буџету за 2021. Годину, Општина Кучево је Центру за социјални рад издвојила 18 милиона и 900 хиљада динара. За ову намену се рачуна и на средства која попут програма „Помоћ у кући“ упућује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Износ који се реализује из министарства преко Центра је већи од оног из општинског годишњег буџета за социјалне потребе. 

Новчану социјалну помоћ у општини Кучево прима око 500 корисника. Подаци из 2020. године говоре да је право на једнократну помоћ остварило 1450 грађана. За ове намене из општинског буџета је издвојено 6,9 милиона динара. Осим тога, као врста помоћи, према речима директора Петровића је и радно ангажовање по упуту, намењено најпре младим незапосленим Кучевљанима,затим  подршка деци чији су родитељи у стању социјалне потребе кроз набавку уџбеника и бесплатан превоз.

У структури становништва у стању социјалне потребе у општини Кучево доминантни су стари, теже запошљиве групе попут жена и оних који су остали без посла пред пензију, млади људи који први пут траже посао и инвалидна лица.

                                                                                                                                   Д. Деурић