2018-08-25T10:00:08+02:00 9. августа, 2018. 08:55 |

Калцијум у одбрани биљака од болести

Калцијум (Cа) спада у макроелементе, биљке које захтевају већу количину елемента током свог животног циклуса. Одговоран је за структурну стабилност биљног ткива, поред магнезијума. Његово присуство у биљкама везано је за чврстину плодова, транспортабилност и дуг век трајања.

Калцијум (Cа) је тешко покретан, односно кретање овог елемента флоемом (од листова ка плодовима) је јако споро, па када се каже недостатак калцијума одмах се мисли на недостатак калцијума на плодовима, где се симптоми и испољавају. Пример: улегнуће епидермиса врхова плодова парадајза, паприке, краставца, лубенице, појава горких пега код плодова јабуке и сл. сазнајемо од Драгане Урошевић, дипл. инж. заштите биља.

Појава наведених промена на плодовима има за последицу инфекцију патогенима и то пре свега појаву сиве трулежи (Botrytis cinerea). Управа због тога саветује се да се са прихраном биљака хранивима на бази калцијума крене у време цветања и током цветања како би биљка имала довољне количине овог елемента.

Уколико се симптоми појаве потребно је те плодове одстранити и урадити превентивни третман препаратима, који спречавају трулеж плодова као што су на пример Swich, Signum,Teldor пазећи на каренцу, јер се недостатак Cа управо испољава у време бербе. И наравно, додаје се ђубриво на бази калцијума фолијарно или путем фертиригације системом кап по кап, закључила је Урошевић.

Дарко Динић