Овогодишња ремонтна сезона на костолачким блоковима стартовала је у првој половини маја, када су започете активности у ТЕ „Kостолац А“ на системима који припадају блоковима А1 и А2. 

− Предуслов који омогућава да се ремонт реализује у складу са планом јесте детаљна припрема, која траје дуго и захтева велико ангажовање, због чега је старту ремонтне сезоне претходило склапање свих уговора са извођачима радова, који су специјализовани за овај сегмент енергетике − истакао је Ненад Марковић, директор за производњу енергије у костолачком огранку „Електропривреде Србије“.

Он је додао да је специфичност ситуације, у којој се одвијају ремонти, условљена чињеницом да се безбедност и здравље на раду морају подићи на виши ниво због вируса Цовид 19. 

− Сви радници који су ангажовани на ремонтима у костолачким термоелектранама, морају да се придржавају мера и препорука да би се предупредило ширење вируса. Прописане мере важе у свим огранцима ЕПС-а, тако да њих морају поштовати не само наши запослени, већ и сви извођачи радова на терену. Ванредно стање јесте званично укинуто, али се и даље води превентива као и раније, тако да је све прилагођено новонасталој ситуацији. Здравље радника мора бити на првом месту – наглашава Марковић.

Kрај грејне сезоне

Грејна сезона је завршена, уз напомену да је ове године трајала мало дуже због околности које су настале услед пандемије. Метеоролошки услови су били неповољнији, а људи су пуно времена проводили код куће због пандемије и ванредног стања. Сама грејна сезона се може окарактерисати позитивно, превасходно због чињенице да је било мање кварова него претходних година. Урадићемо и ремонт овог нашег сегмента и потрудити да унапредимо његово функционисање у наредној грејној сезони.

Послови на блоку А1 су увелико у току, а ремонт термокапацитета отпочео је 10. маја. Ремонтне активности на блоку А1 трајаће 65 дана, пошто је реч о капиталном ремонту. Блок А2 креће са ремонтом 6. јуна, такође је капитални и трајаће 70 дана:

− Овогодишњи акценат на ремонтном одржавању термоелектрана у Kостолцу, стављен је на ТЕ „Kостолац А“ где ће капитални ремонти бити урађени на оба блока. Раде се капитални ремонти турбогенератора, који ће омогућити да се производња електричне енергије у наредном периоду одвија са високим степеном поузданости и минимализованим бројем непланираних застоја – каже Марковић.

Kада се ради о ТЕ „Kостолац Б“, први блок који је ушао у ремонт је Б1, почев од 16. маја и трајаће месец дана, имајући у виду да је реч о редовном ремонту. Ремонт блока Б2 почиње 30. маја, трајаће 26 дана и такође је редовног карактера. Реч је о мало скраћеном стандардном ремонту након великог капиталног ремонта који је урађен на овом термокапацитету прошле године. 

− Наше примарно очекивање је да по окончању ремонтне сезоне све блокове успешно вратимо на електроенергетску мрежу Србије и наставимо са стабилном производњом електричне енергије − рекао је Марковић.

P.H.

Share.

Comments are closed.

Skip to content