2021-06-07T14:07:46+02:00 7. јуна, 2021. 14:07 |

Кaрате: Вукашин Дмитровић вицешампион Србије

Прошле недеље, 6. јуна, јагодинска хала спортова била је поприште најбољих каратиста у оквиру Шотокан карате савеза Србије. На шест борилишта, регистровано је чак 950 наступа каратиста из 44 клуба из свих делова наше земље. Јагодински спортски савез и Карате клуб „Јагодина“ предвођени искусним оперативцима, великим ентузијастима и заљубљеницима у спорт и праве вредности које се стичу кроз спортски ангажман, браћом Драганом и Зораном Глигоријевићем, били су одлични домаћини, пруживши оптималне услове за надметање заиста импресивног броја учесника.

Град Пожаревац је представљао седамнаестогодишњи Вукашин Дмитровић, наступивши у средњој категорији јуниорске конкуренције.

После освајање  „Тителског победника“, међународног турнира одржаног прошле недеље,  Вукашин је скренуо пажњу својим наступом, тренерима и такмичарима у својој конкуренцији који су  се ваљано припремили за окршаје вођене на јагодинском татамију. Без обзира на недостака искуства и велики дефицит у броју мечева у односу на своје ривале, Дмитровић је фантастичним наступом демонстрирао прави, чврсти карате, добивши наклоност присутне публике у дворани.

У првом колу, млади Пожаревљанин је савладао домаћег борца, ипоном пре истека предвиђеног времена за борбу. У другом мечу, савладан је такмичар из Инђије, судијским прекидом након снажног ударца руком у тело који је Вукашиновог ривала онеспособио за наставак меча. У полуфиналу, поново је севнула Дмитровићева десница, овог пута у тело новосадског каратисте који није успео да се опорави, што је пожаревачког борца довело у финале Шампионата.   У финалном мечу, Вукашин Дмитровић се поново сусрео са Стеваном Стаменковићем из Београда, кога је Пожаревљанин савладао прошле недеље у Тителу. Меч је био тактички опрезно вођен од старне оба борца, што је довело до нерешеног резултата након истека регуларног времена. У продужетку, борба се отворила са доста размењених удараца са обе стране, двојице чврстих и храбрих младића. Дмитровић је након првог минута у наставку, успео да пласира чист предњи директ у главу противника и да поведе са 1:0. На жалост,  24 секунде пре краја меча, Пожаревачки каратиста није успео да исконтролише ударце у правцу Стеванове главе, што је проузроковало видљиве повреде на лицу Београђанина и пораз у узбудљивом финалу  дисквалификацијом. Судије су донеле исправну одлуку, коју је пожаревачаки тим спортски прихватио уз извињење и искрене честитке ривалу.

После четири борбе  без изгубљеног поена, Дмитровић је показао изузетан таленат и озбиљне ударачке способности, победивши три ривала прекидом, од који двојицу класичним нокаутом. Пожаревачки каратиста је својим наступом на државном Шампионату изборио место у екипи селекције Србије, која ће учествовати на европском Шотокан Првенству у Словенији у последњој недељи јула ове године.