2020-07-05T10:00:54+02:00 5. јула, 2020. 10:00 |

Катарина Илић: Здрав стил живота нема алтернативу

Наша саговорница је професор физичког васпитања у Основној школи „Свети владика Николај“ у Брадарцу и уз све обавезе које захтева струка просветног радника успешна је у бројним слободним активностима, које су такође везане за спорт. Бави се корективним фитесом, води групне аеробне тренинге, као и аеробик у води, ради вежбе са трудницама, са дамама после порођаја, али је и чест партнер и учесник бројних едукативних акција посвећених здравим стиловима живота.  

Рођена у Приштини одрасла је у Гацку у породици Душанке и Драгослава Жегарца и уз два млађа брата Александра и Владана проводила детињство уз различите игре, а највише спорт. 

– У основној школи била сам члан бројних секција, али између плесне, хора и оркестра, чини се да ме је највише привлачило ангажовање у спортској. Са девет година, мама је Ацка и мене уписала на карате, а тренер, лекар по професији и сјајан педагог  развио је код мене љубав ка здравом стилу живота. У школи сам се укључила у бројне спортске активности и учествовала на многим такмичењима, стекла црни појас-први дан у каратеу и као пионирка била успешна у катама. Најбољи пласман у то време остварила сам у Загребу  1987. године као вицешампион Југославије, сећа се Каћа.  

         Породица Жегарац  у Пожаревац се доселила 1992. године где наша саговорница завршава Економску школу. Развијајући све више љубав ка спорту Катарина, тада још увек Жегарац,  изабрала је Факултет за физичко васпитање, иако су родитељи инсистирали да се професионално посвети праву или економији. Као студент је радила као рекреатор и аниматор на рекреативним наставама. Већ као апсолвент 2003. године  почела је да ради у Школи „Милош Савић“ у Лучици и допуњавала норму у Пољопривредној школи „Соња Маринковић“, а од 2005. до данас ради у Основној школи„Свети владика Николај“ у Брадарцу.

– Као наставник, највише сам постигла у женском малом фудбалу и атлетици а обзиром да немамо адекватне услове за наставу физичког, вреди поменути значајне резултате ученика остварене у  малој и великој атлетици. Наравно, уз саме ђаке, за успехе је заслужан и колега Милан Станковић са којим  радим већ 15 година, говори нам Катарина Илић додајући да, негујући традицију, на часовима физичког васпитања, са ученицима обавезно ради плесове и народна кола.

              Кореографије које ради са ђацима увек су биле запажене, тако да су уследили јавни наступи и награде. Међу њима је Фестивал „Сјај у оку“, а награда на коју је највише поносна су  прво и друго место  „Лајк за плес“ пројекат Школског спорта Србије када је добила пехар за 1. место по броју лајкова у Србији и пехар за 2. место за најбољу кореографију. На прошлогодишњем Фестивалу младих награђене су чак две Катаринине кореографије. 

ПРАВИЛНОМ ИСХРАНОМ ДО ЗДРАВЉА

Наша саговорница је редовни учесник бројних семинара и скупова у циљу усавршавања својих активности, а на Летњој школи педагога физичке културе Србије представила је сопствене примере добре праксе „Заплеши и ти“ и начин како радити са ђацима која немају могућности да раде у сали за физичко васпитање.

– Осим физичке активности, веома ми је важно да едукујем школску децу и о правилној исхрани те сам неколико година укључена у пројекат „Здраво растимо“ Школског спорта Србије. У нашој школи, почела је са радом ученичка задруга „Деца Стига“ тако да ћу од наредне школске године  водити  фото секцију, прича нам Катарина која је већ неколико сезона  била партнер у пројектима омладине ЈАЗАС-а на тему „Физичка активност или неактивност код младих“ 

Уз ангажовање у школи, Катарина је активна и у  Спортском удружењу „ФИТ 012“ које је  основала са Марином Милутиновић струковним физиотерапеутом.

– Удружење се бави превентивним и корективним фитнесом а искуство у раду са децом ме је довело до тога да је деци неопходна корективна гимнастика, као свакодневни вид вежбања. Вежбамо и са особама које  имају  одређене здравствене проблеме, са трудницама, мамама након порођаја, а оно што бих истакла је  да од септембра планирамо да уведемо и вежбе за старије суграђане, каже Каћа која пуних 17 година води и аеробик за жене.

Такође, Удружење „ФИТ 012“ редовни је партнер у волонтерским пројектима о едукацији младих међу којима издваја  “Пун погодак“ и „Знам шта хоћу, дрогу нећу“.

– Породица ми је најважнија и највећа подршка, а то је можда зато што су сви спортисти. Синови Лука и Реља су сјајни у спорту и добри ученици. Обојица су одлични пливачи и имају велики број медаља. Лука тренира ватерполо, Реља мини рукомет, а освајао је медаље и у атлетици. Обојица су и чланови Клуба „Tri swim“. Похађају и музичку школу, Лука свира саксофон, Реља клавир. Супруг Ђорђе је у младости тренирао кошарку, а сада се од спортова одлучио за риболов, прича Катарина и објашњава како изгледа њен радни дан.

– Када траје школска година, мој дан почиње у 5.40. По повратку са посла чека ме оно што чека сваку мајку и жену која има породицу, мужа, децу и кућне обавезе. Око 17 часова идем у салу, а  субота ми је обично слободан дан који посветим и породици и себи. Волим да се дружим и увек нађем времена да са другарицама попијем кафу, говори Каћа и закључује:

– Мој животни мото говори да су добра организација, умерена физичка активност и правилна исхрана предуслови за квалитетан живот одакле проистиче и моја порука: здрави стилови живота немају алтернативу у савременом свету. Битно је имати одговарајућу физичку активност, вежбати и хранити се здраво, јер је то једини начин да постанемо и останемо здрави и одговоримо изазовима који су свакодневно пред нама.  

Влада Винкић