Катарина Јовановић је матуранткиња природно – математичког смера Пожаревчке гимназије. Када је упознамо схватимо да је по среди  радознала, одговорна, марљива и истрајна девојка. 

Воли да учи о стварима које сматра корисним за живот. Због свега тога омиљени предмети су јој биологија, хемија, историја, географија и филозофија. Њихове обласи изучавања најближи су њеним интересовањима. 

Код биологије и хемије свиђа јој се то што учи о свету који нас окружује. Историја јој показује како је дошло до тога да настане друштво у коме живимо, док јој филозофија помаже да боље схвати свет у коме живи. 

Током гимназијских дана, Катарина је писала за школски часопис „Развитак“, волонтирала на школским манифестацијама и такмичила се из биологије, историје и географије. 

Три пута се такмичила на Републичком такмичењу из биологије, а на републичком такмичењу из историје, прошле године, освојила је друго место. У циљу неговања културе сећања, као једна од представница школе, у септембру 2023. године, учествовала је у званичној церемонији обележавања 107 година искрцавања српске војске на острва Крф и Видо, као и 105 година од пробоја Солунског фронта.

Александра М. Милојковић, професорка биологије, рекла је: 

– Катарина је тиха, ненаметљива, вредна, радознала, амбициозна, самоиницијативна и јако заинтересована за научно истраживачки рад из биологије. Она је културна и лепо васпитана млада девојка. Лако учи и јако брзо схвата суштину градива које се обрађује на часу. Критичким мишљењем приступа градиву. Посебно интересовање изражава према молекуларној биологији. Сарађује у тимском раду, ненаметљиво преузима улогу лидера у групи и бива изабрана за представника групе. Ученицу краси блага нарав и пријатна реч. Показује иницијативу за самостални рад. Широких је интересовања. Јако је упорна у остваривању својих постављених циљева.  При преузимању задатака високо је одговорна  и испуњава све задате обавезе и пре утврђеног рока. Увек је спремна за ново искуство и за нов начин решавања проблема.  Веома ми је драго што сам имала прилику да сарађујем са Катарином. У даљем наставку школовања желим јој пуно успеха и да настави да проширује своја знања, развија интересовања и усваја нове вештине.

У слободно време воли да хекла, што је вештина која се полако губи. Она је негује, одржава да и даље опстане у овом модерном свету.  Ствара  различите хеклане предмете за сестру и себе, чинећи све посебним.  

Завршила је Основну музичку школу на одсеку за клавир, а након тога самостално учи да свира гитару. Ужива у свирању оба инструмента. 

Похађа часове грчког и словеначког језика. Обавезно чита свакодневно, гледа филмове, а воли и да кува и путује. Занима је читање поезије, грчка књижевност и класици. Неки од омиљених аутора су јој Одисеј Елитис. Кафка и Достојевски. Воли да чита и часописе и то „Токове историје“, „Годишњак за друштвену историју“ и „Cell“. На телевизији прати квизове „Потера“ и „Слагалица“.

Снежана М. Милишић, професорка историје, рекла је: 

– Катарину као ученицу одликује марљивост, темељитост, посвећеност и свестраност, а као личност дружељубивост, скромност, хуманост и толеранција. Ширина Катарининих интересовања омогућава јој да биологију изабере за своју будућу професију, а историја ће остати љубав којој ће се враћати у својој интелектуалној радозналости. Задовољство ми је и част што сам упознала и сарађивала са једном таквом изузетном и даровитом ученицом и племенитом и осећајном особом.

Катарина има веома разноврсна интересовања и свиђа јој се да истражује о новим стварима. Увек је отворена да се опроба у нечем новом. У првој години гимназије била је полазница Истраживачке станице у Петници на семинару биомедицине да би се касније определила за семинаре историје. Катарина се нада и жели да упише Биолошки факултет у Београду. Полазећи тим путем, сања да ће се опробати у различитим областима биологије како би открила шта јој највише одговара, лежи. 

Маја и Зоран, Катаринини родитељи, виде је као младу особу која ће остварити своје циљеве уписом на Биолошки факултет. Истичу скромност њихове ћерке која све своје задатке решава без много буке. Они је подржавају и доста времена проводе у разговорима са њом и њиховом млађом ћерком која је, такође, гимназијалка, што говори и о њиховом задовољству Пожаревачком гимназијом.

Марија Костић, педагог

Share.
Leave A Reply

Skip to content