Носталгичаре пожаревачке вароши и свакога ко је у нека давна времена длановима улепшавао косу пуну бриљантина и ударао последњи гланц на ципеле пред излазак на чувени Стари корзо, однедавно на период младости подсећа звук сата који се сваких пола сата оглашава са куле Начелства.

Иако је овај сат последњих деценија у више наврата оспособљаван, а нека чудна сила или немарност заустављала његове зупчанике, овај чувар времена већ неко време поново својим звуком и тачним временом подсећа старије генерације на младост, а оне које тај део живота дарује данас  – заинтригира у вечерњим сатим. То из разлога што је табла са казаљкама и бројевима сада осветљена и видљива ноћу.

За разлику од времена која су давно за нама, када је звоно са ове куле јасно одјекивало читавом Табачницом, Старим корзоом, баштом Дома ЈНА, све до старе Гимназије и још увек неасфалтираним уличицама ширег центра, данас се његов звук бори са гласном музиком бројних кафића који су се лагано “пробудили” након попуштања мера заштите од короне. 

Но, онај ко то жели, може чути његове звуке. Ако нигде, онда у свом срцу. Баш к`о некад у осам… 

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content