Коло српских сестара у Пожаревцу једанаесту годину за редом организовало је хуманитарну манифестацију такмичарског карактера под називом „Стишка посна трпеза“. У припремању традиционалних посних специјалитета надметало се 16 излагача из Браничевског, Подунавског и Шумадијског округа. Mанифестацију je као и остале активности Кола, подржаo завидан број добротвора. Иначе, Коло српских сестара у Пожаревцу као аутентично добротворно, културно – просветно и традиционално удружење жена, основала је 1905. године Босиљка Павловић.

Прва изложба посне хране у Пожаревцу приређена  је 1994. године на иницијативу др Петра Стануцевића и Подружнице Српског лекарског друштва у Пожаревцу. Тада је у некадашњем Дому Војске Коло српских сестара Пожаревац, припремило сто са традиционалним посним јелима. Коло српских сестара је и пар година касније учествовало на сличној манифестаији која је организована у Костолцу од стране ЕПС-а. Стицајем околности, ова врста манифестације у Пожаревцу није приређивана све до 2008. године, када су чланице Кола дошле на идеју да оживе манифестацију слављења поста и посне хране под називом „Стишка посна трпеза“.

Јасмина Живковић

-Већ 11 година непрекидно, у првој недељи Божићног поста организујемо културну, едукативну, такмичарску и изложбену манифестацију која има и квалитет више, јер је и хуманитарног карактера. И прошле и ове године смо део средстава за организацију  добили од Града по основу финансирања пројеката невладиних организација. Као и претходних година, и овогодишње донаторско вече приређено је уз благослов Његовог преосвештенства епископа Браничевског др Игнатија Мидића. Кроз реализацију манифестације посебно се трудимо да негујемо такмичарски дух као и умеће и вештине које учеснице поседују. Поред удружења жена, присутни су и наши сарадници из Црвеног крста Пожаревац, Економско – трговинске школе и чланице Кола српских сестара из Милошевца и Крагујевца. Прикупљена средства са овог скупа биће  искоришћена за набавку школског прибора и уџбеника најсиромашнијим ученицима пожаревачких основних школа и подржаћемо акцију „Трећа беба“. Ради се о активности која подразумева помоћ породицама са троје и више деце коју традиционално спроводимо од 1992. године када је обновљен рад Кола.


Награде најбољим излагачима

            Након разгледања и оцењивања изложених посних специјалитета, жири у саставу: Даница Ђокић, етнолог, Драгана Роксандић, професорка у Економско – трговинској школи и Јованка Ивановић, чланица Кола српских сестара из Пожаревца, донео је одлуку да треће место у категорији најлепше аранжиране посне трпезе припадне Удружењу жена из Тополовника, друго место Удружењу жена из Кленовника, док је победник у овој категорији Удружење жена из Жагубице.

          Награду за најоргиналније традиционално посно јело понело је Удружење жена из Кобиља. За најукусније традиционало посно предјело признање је припало Удружењу жена Месне заједнице Доњи Град из Смедерева, док је најукуснију рибљу чорбу припремило Коло српских сестара из Милошевца. У категорији кувања најбољег посног пребранца прво место припало је Удружењу жена из Лазнице, док је друго место освојило Удружење жена из Великог Села.

         По оцени жирија најбољу посну сарму скувале су чланице Удружења жена из Осипаонице, док је друго место припало Удружењу жена из Лугавчине. Најукусније пуњене суве паприке направиле су чланице Кола српских сестара из Крагујевца. Признање за најбољу слану посну питу припало је Удружењу жена из Рашанца, док је друго место освојило Удружење жена из Старчева. Пехар за најбољу слатку питу добило је Удружење жена „Сестра Јелица“ из Малог Црнића, док је најоргиналнији посни рибљи специјалитет припремила Економско – трговинска школа. Најбољи стишки посни сто у категорији професионалаца припремио је Црвени крст Пожаревац, један од најзначајнијих сарадника Кола српских сестара.


У овој години Град Пожаревац је подржао још један велики пројекат „Саборовање кола српских сестара“ у оквиру којег је направљена изложба традиционалног српског веза, где су учествовале сестре из кола у Србији, Македонији и Републици Српској. Жеља нам је да одржимо заједништво, да имамо заједничке пројекте, да немамо међе и границе, јер хуманост и не зна за границе. У времену када се разједињавамо, мислим да је време да се зближавамо и ми то као чланице Кола лепо радимо. Поред тога имали смо наше редовне активности, традиционални Светосавски бал, васкршњу забаву, које најављујемо и за следећу годину и припремили смо божићне пакете за наше сиромашне штићенике.  Стижу нам и Материце када ћемо посетити Центар за дневни боравак деце ометене у развоју, мале пацијенте на Дечијем одељењу Опште болнице у Пожаревцу, децу са посебним потребама у ОШ „Доситеј Обрадовић“ и у све три цркве припремамо послужење за децу. Са ученицима основних школа спровешћемо наградни темат „Са мајчином љубављу најлепше се расте“, а биће награђен и ликовни рад на тему „Хероина Великог рата“. У оквиру Новембарских дана културе са ОШ „Десанка Максимовић“ реализовали смо школу народне уметности и ученик са најбољим радом биће награђен путовањем на Крф следеће године, истакла је Јасмина Живковић, председница Кола српских сестара Пожаревац.

                                                                                                      Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content