2020-04-28T21:06:57+02:00 28. априла, 2020. 21:06 |

„КОМУНАЛНЕ СЛУЖБЕ“ ПОЖАРЕВАЦ: Пијаце поново раде

Месец дана од затварања, због опасности ширења корона вируса, све зелене пијаце у Пожаревцу од прошле седмице поново раде. Отварање пијаца донело је олакшање како за продавце, закупце тезги тако и за потрошаче. У Пожаревцу раде пијаца „Круг“, пијаца у Шумадијској улици и на Пионирском тргу. У Костолцу је такође отворена једина зелена пијаца.


Иначе, све пијаце којима управља Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ су на отвореном простору па је самим тим и ризик у контакту мањи. Ипак, мере заштите морају се поштовати, каже директор ЈКП „Комуналне службе“ Слободан Јовић:

 Слободан Јовић

-Све наше пијаце су на отвореном и простор на коме су дозвољава уобичајену фреквенцију за ову сезону. Време је поврћа и расада, произвођачи морају да пласирају своју робу, као што је и купци траже. Подсећам да се пијаца на Пионирском тргу простире на 1000 квадрата, пијаца „Круг“ на 800 квадрата што омогућава људима да одржавају социјалну дистанцу при трговини.

Заштитна средства, маске и рукавице свим закупцима тезги обезбеђује ЈКП „Комуналне службе“. Простор пијаца се свакодневно пере и дезинфикује и у овом предузећу предузимају све неопходне мере предострожности како би заштитили и своје закупце и потрошаче.

Пијаце су иначе, отворене до 16 часова, а директор Слободан Јовић каже да би радно време пијаце на Пионирком тргу где се највише тргује расадом поврћа и цвећа, могло да се продужи до 17 часова јер за то постоје услови. Он такође  подсећа да су све време на пијацама биле отворене касапнице и рибарнице.

ДЕЗИНФЕКЦИЈА ЈАВНИХ ПОВРШИНА И ДАЉЕ 

                                     Дезинфекција круга Опште болнице Пожаревац

Пожаревачке и костолачке улице су почеле да се перу и дезинфикују свакодневно 17. марта, одмах након увођења ванредног стања. Дезинфекција улица се ради раствором хлора. За ову намену ангажоване су три цистерне Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“ и настоји се да се прањем обухвати што већи број улица. Хлором се такође третирају и јавне површине, тротоари и парковске стазе:

-Осим централних зона Пожаревца и Костолца, како је било на почетку, наше цистерне већ неко време обилазе и перу све већи број улица у градовима и по ободу. Третирамо приступне путеве, дезинфиковали смо петровачки и лучички пут, прилазе Костолцу. Простор око Опште болнице, Дома здравља као и Старачког дома у близини хиподрома у Пожаревцу дезинфикујемо два пута дневно.

Због евидентног недостатка запослених у јавној хигијени где се ради у три смене, организација у предузећу је морала да се прилагоди новој ситуацији:

-Максимално смо ангажовали расположиво људство и механизацију да би обавили посао како ваља у интересу грађана. Све наше остале активности, пре свега у јавној хигијени радимо по постојећем распореду. За време Ускршњег празника наши људи нису имали паузу већ су у редовним терминима купили и износили смеће, каже директор Јовић.

У превентиви против корона вируса обезбеђене су и распоређене цистерне са којих грађани могу да наточе дезинфекционо средство искључиво за бетонске површине у својим двориштима и испред кућа, односно стамбених блокова.

Цистерне запремине 1000 литара постављене су на пет локација, три у Пожаревцу и две у Костолцу. У Пожаревцу цистерне са дезинфекционим средством  су испред некадашње РК „Београд“, у насељу Бусије код цркве Свете Петке и испред зграде Хитне помоћи. Две цистерне у Костолцу налазе се код Дирекције „ТЕ-КО“ и код Хале спортова.

                                                                                                Д. Деурић