2019-11-14T10:01:27+01:00 14. новембра, 2019. 10:01 |

„КОМУНАЛНЕ СЛУЖБЕ“ ПОЖАРЕВАЦ: Успешна година

Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ у Пожаревцу, обележавајући своју славу, Митровдан, оставља иза себе још једну успешну годину. Добро опремљено механизацијом и оспособљено да обавља све своје делатности, већ је видно да ће и у 2019. години остварити добар пословни и финансијски резултат, потврђује за „Реч народа“ директор Слободан Јовић.

-Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ у Пожаревцу и ову 2019. годину завршава успешно. Разлог који то потврђује је тимски рад људи који носе и терет и одговорност и понашају се као прави домаћини своје куће. Град Пожаревац је схватио да је ЈКП „Комуналне службе“ од велике важности за град, јер смо ми огледало тог града. Људи који долазе овде први утисак стичу на основу нашег ангажовања и рада. То доказује чињеница да је локална самоуправа само прошле године у опремање уложила 142 милиона динара, што се никада до тада није десило.

За набавку механизације 2018. године из градског буџета издвојено је 142 милиона, а ове 31 милион динара. Део средстава из сопствене зараде у 2019. години, чак 32 милиона динара, издвојило је само јавно предузеће:

-Сва та улагања су нам омогућила да се сврстамо у врх комуналних служби и предузећа у Србији. На неки начин смо надоместили недостатак радне снаге механизацијом која је најсавременија, најмодернија за наш посао. Ефекти су видљиви на улицама Пожаревца, додаје директор Јовић.

                                             Прославили Митровдан

Обредом резања славског колача у Саборној цркви Светих архангела Михаила и Гаврила у Пожаревцу, запослени у Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“, као и сваке године више од две деценије уназад, обележили су крсну славу Светог Димитрија – Митровдан.

Домаћин славе је ове године био Срђан Филиповић, који је преузео улогу колачара од Слободана Машића.

Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ прошле године добило је и сертификате ИСО9000, ИСО14000 за стандард управљања квалитетом и заштиту животне средине што је примарна делатност овог дела јавног сектора. То је био сложен процес који је трајао годину и по дана. ЈКП „Комуналне службе“, иначе, обавља шест функција за потребе Града Пожаревца. У процесу стандардизације су учествовали сви запослени и предузеће је сертификовано за све делатности:  изношење смећа, одржавање зеленила, прихватилиште за псе, за примарну селекцију и рециклажу и друге сегменте који се обављају у јавном интересу. Сертификате је предузећу „Комуналне службе“ издала акредитована институција за стандардизацију МСС, а циљ стандардизације је успостављање процедура рада, управљања ресурсима, економичношћу предузећа и заштите животне средине, од најнижег до највишег нивоа управљања.

-Када се све сабере, када се види и подвуче црта, каже Слободан Јовић, привилегија је радити у Јавном комуналном предузећу и имати социјалну сигурност какву у данашње време ретко имају запослени. Једино што у комуналним предузећима, не само овде него у целој Србији, људи нису довољно награђени за тежак посао који раде. За њих не постоји ни зима, ни лето, ни снег, ни киша, све време су на улици, а зараде су изузетно ниске. Веће зараде, иако за њих постоје услови, онемогућава закон.

У „Комуналним службама“ је укупно је запослено 175 радника на неодређено време. Тренутно, још 14 је ангажовано преко програма јавних радова које финансира локална самоуправа.

                                                                                                                      Д. Деурић