2019-11-26T10:17:46+01:00 26. новембра, 2019. 10:17 |

КОНФЕРЕНЦИЈА ГО СНС У ПОЖАРЕВЦУ: Љубичево позитивно послује

-Прошле године Јавно предузеће „Љубичево“ санирало је све губитке у вредности од 20 милиона динара и то из сопствених средстава. Љубичево више није губиташ, позитивно послује и ову годину завршиће позитивно, рекао је на конференцији за медије ГО СНС-а у Пожаревцу Мирко Стојановић, директор Јавног предузећа „Љубичево“. 

           Мирко Стојановић

Према његовим речима, не тако давно, Љубичево је било у озбиљним проблемима, толико великим да је опстанак најстарије Ергеле у Србији, основане пре 160 година, доведен у питање.

-Подсећања ради, у марту 2015. године, затечено стање у ЈП „Љубичево“ било је изузетно лоше. Рачун предузећа био је у блокади, пописане су и на лицитацији продате вредне уметничке слике, стари намештај из Трофејне сале, компјутери, штампачи, копир апарати, телефони… Све је продато у бесцење. Трофејна сала, некада понос Ергеле била је руинирана, трофеји расути по поду, као да је стихија протутњала Ергелом, нису биле  посејане ни основне културе неопходне за исхрану коња. Исте године, 110 хектара усева које је требало припремити за пролећну сетву није било спремно, семенски материјал, хемија и основни препарати нису набављени, због чега се са сетвом каснило. Животиње у шталама биле су у лошем стању, болесне, изнемогле, без хране, простирке, неге, подсетио је Стојановић.

Уз помоћ Града Пожаревца сви дугови Љубичева су враћени, а рачун одблокиран. У периоду од 2015. до 2019. године намирена су сва заостала потраживања овог предузећа, која датирају још из деведесетих година.

-Све субвенције Града су домаћински искоришћене. Обновљена је пољопривредна механизација, и данас се располаже чак и тржним вишковима хране. Напомињем да од пољопривредне производње остварујемо значајна финансијска средства, рекао је директор ЈП „Љубичево“ и додао:

-Први корак у ревитализацији Љубичева догодио се враћањем мањежа у функцију, у коме се обављају зимски тренинзи коња. Захваљујући средствима Града, у висини од 8,5 милиона динара, обновљени су приплодна штала, Трофејна сала, делимично и мањеж. Циљ нам је да се модернизацијом предузећа оспособимо за самосталан рад, без субвенција Града или да финансијску подршку сведемо на минимум, истакао је Стојановић и додао да је захваљујући огромним напорима руководства Града Пожаревца и Владе Републике Србије, туристичка понуда Љубичева је постала богата.

Ове године Љубичево је имало око пет хиљада организованих посета, не рачунајући индивидуалне посете грађана.

 

Седамдесет милиона за реконструкцију

Влада Републике Србије и Град Пожаревац прошле године издвојили су 70 милиона динара за реконструкцију објеката у Љубичеву.

Потпуно су реконструисане и обновљене две штале за смештај коња, што је проузроковало повећање капацитета за нових 40 коња. Такође, у потпуности је реконструисан и мањеж, а изграђени су и лавиринт за децу, Авантура парк, постављена је ЛЕД расвета дуж целог комплекса, поплочане су шетачке стазе, а у плану је изградња неколико падока за коње.