2021-05-09T12:27:00+02:00 6. маја, 2021. 15:54 |

Коњичко друштво прославило крсну славу

Коњичко друштво „Кнез Михаило“ прославља крсну славу – Ђурђевдан,  заштитника витештва и коњарства. Иначе, ову славу Дунавско коло јахача почело је да обележава давне 1892. године и то је чинило све до почетка Другог светског рата 1941. године. Након 62 године прекида, Коњичко друштво „Кнез Михаило“ је 2003. године обновило  традицију прославе свог заштитника.

-По традицији, Коњичко друштво 6. маја обележава своју крсну славу. То је дан који је дубоко укорењен у духу и традицији српског народа, када се чланови породице окупљају да на свечан и достојанствен начин прославе свог свеца, свог заштитника пред Богом. Управо тако смо се и ми данас окупили, да као чланови једне велике породице са нашим драгим пријатељима, прославимо нашег заштитника и молитвеника пред Богом – Светог Ђорђа, казао је директор КД „Кнез Михаило“ Александар Миленковић.

У присуству вишебојаца, пријатеља Коњичког друштва, градоначелника Пожаревца Саше Павловића, резање славског колача традиционално на галопској стази пожаревачког хиподрома обавио је јереј Николај Тилица. Домаћин овогодишње славе је Слађан Младеновић, дугогодишњи вишебојац, носилац титуле витеза ЉКИ из 2006. године и запослено лице у КД „Кнез Михаило“, који буквално током читаве године води бригу о коњима и изгледу хиподрома. Он је свету колачарску дужност за наредну годину предао Војину Мирковићу, руководиоцу Школе јахања и најстаријем активном такмичару љубичевског коњичког вишебоја.

Колачар Слађан Младеновић захвалио се на указаном поверењу истакавши да је веома битно што се вишебојцима све више придружују млади нараштаји и на тај начин чувају традицију витештва и коњичког спорта, по којем је Пожаревац препознатљив како у Србији, тако и шире у региону.

                                                                   

 

                                                                         ТРКАЧКИ ДАН БЕЗ ПУБЛИКЕ

У част славе, Коњичко друштво „Кнез Михаило“ 8. маја организује тркачки дан „Ђурђевдански састанак“, нажалост другу годину заредом без присуства публике због епидемиолошке ситуације.

-Упис такмичарских грла је изванредан обзиром да је почетак сезоне. Одржаће се и галопска трка „Тина“ за сва женска трогода грла, са наградним фондом од 200.000 динара. Програмом је предвиђено да се одрже четири касачке и три галопске трке са укупним фондом награда од 700.000 динара, рекао је Александар Миленковић.

                                                                                                Д.Динић