Рудари Површинског копа „Дрмно“ остварили су добре резултате у прошлој години години коју карактеришу бројни  радни и професионални изазови, оцењују у рударском сектору Огранка „ТЕ-КО Костолац“. Упоредо се радило у неколико праваца: на испуњавању производних биланса, обезбеђивању адекватних услова за рад основне рударске механизације и спровођењу инвестиционих пројеката.

       Према речима Веселина Булатовића, директора за производњу угља, у 2022. години остварена је рекордна производња угља од 9,908 милиона тона, што је за један одсто изнад плана. Откопано је и 39,65 милиона кубика јаловине. За потребе рада термоелектрана у Обреновцу и Свилајнцу превезен је 1,1 милион тона угља, у зимски период ушло се са солидним резервама угља на депонијама у термоелектранама у Дрмну и Костолцу. 

       Када је реч о производним плановима за 2023. годину, пред рударима Површинског копа „Дрмно“ је обавеза да откопају 49 милиона кубика јаловине и 9,68 милиона тона угља.

Веселин Булатовић

       Прошле године покренуте су активности које треба да омогуће достизање производног капацитета копа „Дрмно“ од 12 милиона тона угља годишње. То се пре свега односи на недостајућу опрему. 

       − У години за нама уговорена је набавка претоварних колица за транспортере Б–1800 и Б–1400, који раде у склопу трећег и првог јаловинског система, као и редуктора погонских бубњева и мотора за транспортере Б–1800“ и Б–2000. Уговорена је и куповина транспортних трака у вредности од 1,5 милијарди динара. Са уградњом уговорене опреме очекујемо да ће се подићи и временско искоришћење рада машина, каже Булатовић.

         Он истиче да је расписана јавна набавка за ревитализацију багера ведричара 710 и да је уговорена ревитализација једног самоходног транспортера. Ове године у плану је ревитализација и другог бандвагена. 

Пред сам крај године расписана је јавна набавка за самоходни транспортер Б–1600, уговорена је и испорука машинског склопа лежаја окрета горње градње на багеру SRs 2000 и очекује да ће рад багера ове године да буде поузданији.

         За 2023. годину Булатовић каже да је година ревитализације машина и да је коп „Дрмно“ на добром путу да временско искоришћење машина подиже са око 3.500 на 5.000 сати рада годишње. То ће у знатној мери да релаксира рад на копу „Дрмно“ и омогући остварење планираних производних обавеза.

        − Важно је да смо уговорили изградњу контејнерског насеља које ће се градити ове године у западном делу Површинског копа „Дрмно“, у непосредној близини трафостанице „Рудник 4“. У њему ће бити смештени радници који раде на првом, трећем, четвртом и шестом систему за откривање угља, а у контејнерском насељу у Дрмну остаће запослени који раде на одлагалишним машинама. На овај начин у знатној мери скратиће се пут радника до радног места и убрзати долазак сервисних екипа на терен. Уговорили смо и изградњу ЛЦ-19 линије за предодводњавање копа „Дрмно“. Приводи се крају монтажа две погонске станице, укупне вредности од око 11 милиона евра, а за припадајућу опрему, као што су чланци с ролнама и понтонима, биће издвојено још око два милиона евра, каже Булатовић. 

                                                                                                                            Р. Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content