2020-08-31T08:31:57+02:00 31. августа, 2020. 08:31 |

Kорак напред, корак назад (II део)

Плоча, која је требало да буде „трећа срећа” објављена је 1993. године под симболичким насловом „Корак напред, корак назад”, са које су поред водеће биле веома слушане „Нема фрке”, „Савладај тугу” и „Ђачки споменар”. Пошто ни са овом плочом није направила очекивани помак у каријери, наредни албум „Молитва” снимила је са оркестром Душана Симовића. Било је то естрадно освежење и овај албум је остварио завидан тираж. Више од осталих слушане су песме „Хиљаду речи, милион суза” и „Хајде да се помиримо”. Али, ни то није био њен максимум.Како је време одмицало, Аници је било све јасније да нема хит песму. Зато се за помоћ обратила тада највећем хитмејкеру народне музике Новици Урошевићу, који је са својим песмама и аранжманима Новице Николића Патала тада био најтраженији и најтиражнији композитор у Југославији. Познати тандем из комшилука се својски потрудио и чудо се догодило!   

 


Албум „Моје мало лудило” снимљен је у Пожаревцу у студију Новице Николића Патала, а објавила је продукција ЗАМ. Песма се вртоглавом брзином попела на врх листе популарности, а тираж је премашио продају од 200.000 примерака. Поред ове хит песме веома су биле слушане „Стрела љубави”, „Ћао, ћао, љубави” и дуетска песма „Свадба ће да буде” коју је, захваљујући Новици Урошевићу, отпевала са популарним Недељком Бајићем Бајом. Сви су одахнули, а Аница коначно постаје звезда народне музике. Песма „Моје мало лудило” омогућила јој је да почне да наступа у земљи и дијаспори са највећим звездама народне музике као што су Цеца, Снеки, Снежана Ђуришић, а коначно је могла да се упозна и да пева са својим идолом Лепом Бреном.
Велики труд и љубав према песми крунисани су великом популарношћу код публике њеног узраста, јер је тек постала пунолетна. Изгледало је да је кренула ка врху…
И уместо да настави трасираним путем успеха и не мења тим који побеђује, није се тако десило. Дискографске куће су постављале услове композиторима и извођачима и песме за наредну плочу „Чаробњак” потписују Саша Поповић, Зоран Тутуновић Тутун и Стева Симеуновић. Поред насловне биле су слушане песме „Било чија”, „Реци ми и иди” и „Баш за тебе рођена”, али то нису биле песме у маниру са којима је повратила популарност.

САД ИЛИ НИКАД

Када је Саша Поповић 1998. године основао Гранд продукцију, међу првим издањима је био албум Анице Миленковић „Миљеница”. Поред Саше, међу ауторима се појављују Драган Брајовић, Стева Симеуновић и Брзи. Све позната композиторска имена народне музике. Било је ту лепих песама као што су „Где си ноћи ове?”, „Милане”, „Имаћу те ја” и „Мали анђео”, али је на концертима публика и даље тражила песме „На ланчићу име твоје”, „Моје мало лудило” и друге песме са претходних албума.
Аница неуморно наставља у континуитету да снима и објављује нове песме које су јој писали најпознатији аутори народне музике као што су Браја, Марина и Фута, Славкони, Жељко Јоксимовић и Стева Симеуновић. Мењали су се сарадници, све сама позната композиторска имена, али великих хитова више није било. Вредно је радила, публика је била на њеној страни, али једноставно, чудо од детета није остварило онолико колико се од ње очекивало. Популарност је одржавала новим песмама и албумима који су сваке друге године од 1997. до 2007. године објављивани у разним дискографским кућама.

Добро јој се добрим вратило

/> Аница је имала коректну сарадњу са скоро свим еминентним композиторима и музичким сарадницима, али је често истицала да јој је један од најдражих хармоникаш и аранжер Новица Николић Патало, са којим је више пута сарађивала и у чијем студију је снимила један од најуспешнијих албума у каријери под називом „Твоје мало лудило”.
-Аница је, можда, најомиљенија певачица на естради. Нема тога ко ју је упознао, а да о њој нема речи хвале. Она је сјајан сарадник, прави професионалац, а пре свега добар човек. Увек је била насмејана и за свакога имала лепе речи. Због те њене доброте, живот ју је од ране младости много „шамарао”. Али, после толико искушења, добро јој се добрим вратило. Нисмо се скоро чули, али знам да је нашла свој мир и да са својом децом ужива у породичном животу. На естради је могла и више, али, она је млада, времена за песму ће бити, каже Николић.

Са албума „Узми ме за руку” слушале су се песме „Хероји не постоје”, „Варалица”, „Нисам ти суђена” и „Удаћу се оче ја” коју је отпевала у дуету са легендом народне музике Предрагом Живковићем Тозовцем. Са следећег албума „Пуштам те” било је запажених песама као што су „Другарица”, „Грешко моја” и „Жилет”.
Следећи албум под називом „Пиле моје” био је занимљив по томе што се Аница некако изборила да поново сними песме Новице Урошевића. Та сарадња је резултирала високим тиражом и већом популарношћу песама. Поред насловне биле су веома слушане „Ја те волим, она те има”, „Што нисам мушко?” и „Човек преко пута”. Још једном је потврђена магијска моћ песама Новице Урошевића.
Песме за следећи албум урадили су Стева Симеуновић и Славко Стефановић Славкони. Албум је објављен у Гранд продукцији под симболичним називом „Сад или никад” и после импозантне телевизијске рекламе, ове песме су нашле своје место међу бројном публиком. Аница је била срећна што може да пева и зарађује и наставила, као прави професионалац неуморно да улаже у своју каријеру.

ПОРОДИЦА НА ПРВОМ МЕСТУ

После албума „Депресија” који је објављен 2007. године кренула је на турнеју по САД. Тамо је у родила ћеркицу Барбару, а осим ње, са садашњим вереником Зораном Наумовским има сина Филипа. Поред тога што је неко време запоставила естраду и посветила се породици, Аница није песми рекла збогом. Повремено је наступала у иностранству са својим највећим хитовима и снимала по неку сингл песму из поштовања према верним фановима. Крајем 2018. године је снимила песму „Немој о њему”, а прошле године „Спавај малена“. Песма има милионске прегледе на Јутјубу, а коментари су више него позитивни. Ова песма је уједно била и најава за снимање материјала за нови ЦД који је планирала и договорила да уради у студију код Славка Стефановића Славконија. Наравно, за сада је то немогуће, све док се у свету не смири ситуација са коронавирусом. До тада ће љубитељи народне музике уживати у старим Аничиним хитовима.