2020-07-31T13:09:07+02:00 31. јула, 2020. 13:09 |

Кошење амброзије до краја августа

У периоду од 29. јуна до 31. августа на територији Пожаревца и Градске општине Костолац врши се механичко уништавање амброзије. Локална самоуправа је за ту намену издвојила 4.471.000 динара, а извођач радова је фирма „Еко сан“ из Београда.

Председник Штаба за систематско уништавање амброзије Града Пожаревца Дејан Ракић истиче да ће целокупан посао бити одрађен пре почетка максималне концентрације полена у ваздуху како би се у највећој могућој мери ублажиле последице које изазива амброзија. Иначе, ове године кошење се обавља на 39 хектара у Костолцу и 60 хектара у Пожаревцу.

Ракић је говорио и о самој биљци, њеном уклањању и здравственим проблемима које изазива.

-Амброзија је најраспрострањенија и најопаснија алергена биљка на свету, јер ствара високу концентрацију полена у ваздуху, изазива пецкање у очима, упалу синуса, упалу грла и алергијску кијавицу, која ако се благовремено не лечи прелази у алергијску астму. Једна одрасла биљка амброзије може да порасте до 2 метра и иза себе оставља и до 62.000 семенки. Семе у земљишту је практично конзервирано, може се задржати до 40 година и при повољним температурним условима проклија. Важно је да откос након механичког уклањања биљке не буде виши од 5 центиметара. У супротном, амброзија се размножава генеративним путем, примарно, али и секундарно, вегетативним путем, преко бочних изданака. Она се затим бокори, поново цвета и испушта полен који штети здрављу људи, истиче Дејан Ракић.

Осим механичког кошења амброзије, она се може сузбијати и хемијским путем, међутим овај метод се избегава, јер је шест сати након третирања хемијским средствима терен токсичан за људе и животиње. Он је апеловао на грађане и привредне субјекте да сами уклоне овај алерген са својих поседа.

                                                                                                                        Д.Д.