Представнице Градске општине Костолац и Огранка пожаревачког Дома здравља у Костолцу позивају суграђане да се вакцинишу против вируса ковид 19.  

Апел су на конференцији за медије упутиле руководилац костолачког Огранка Дома здравља Пожаревац др Борка Шутовић, чланица Већа ГО Костолац Маријана Божић и в.д. начелника Управе Градске општине Ана Тишма.

Божић је нагласила да је вакцинација један од најбољих начина да се заштитимо од корона вируса, те је из тог разлога од великог значаја да се што већи број људи вакцинише.

Тишма је истакла да је у овом времену неизвесности и борбе против пандемије изазване вирусом ковид 19 важан чинилац сигурности и безбедности свих грађана имунизација становништва:

– Имунизација становништва се показала као најефикасније средство за сузбијање пандемије и заштиту здравља и на основу тога, у своје лично име и у име Управе Градске општине Костолац позивам све грађане да извршимо имунизацију и будемо одговорни према себи и другима, поручила је Тишма.

Др Борка Шутовић, лекар специјалиста и руководилац костолачког Дома здравља, указала је на то да је вакцинација превентивна здравствена мера која на врло ефикасан начин штити од појаве болести и на тај начин чува здравље људи:

– Циљ вакцинације је да се створи отпорност организма, слична оној која настаје када организам дође у контакт са природном инфекцијом. Отуда је од великог значаја да се што већи број људи вакцинише како би стекли природан имунитет, заједно са онима који су прележали вирус. На тај начин бисмо дошли до колективног имунитета који представља баријеру за спречавање вируса да дође до осетљивих особа које имају одређене медицинске контраиндикације и не могу да буду вакцинисане, објашњава докторка и додаје:

– Вакцина тренира организам да ствара антитела, молекуле који су задужени за борбу против микроорганизама, а то су пре свега вируси и бактерије. Вакцина такође ствара ћелијски имунски одговор, посебно када су лимфоцити у питању. Зато и ми, када дођемо у контакт са пацијентима у амбуланти, обавезно радимо и лабораторијске анализе. Уколико су лимфоцити смањени, одмах се препознаје да ли је имунитет пацијента пао.

Без заказивања и чекања

Др Борка Шутовић, лекар специјалиста и руководилац костолачког Огранка Дома здравља Пожаревац, истиче да се вакцинација врши врло ефикасно, брзо, без чекања и заказивање.

Додаје и да се вакцинација за сада добро одвија, да се у последње две недеље повећава број вакцинисаних, као и да се ускоро очекују информације о трећој дози.

За све информације грађани костолачке Градске општине могу се обратити на телефоне 012/240-303 и 012/241-380, локал 121.

Вакцинација се у Костолцу обавља у просторијама Медицине рада, сваког радног дана и суботом, од 8 до 15 сати. Не врши се недељом је се тада дезинфикују просторије. Грађани који из здравствених разлога нису у стању да дођу на вакцинацију могу да позову телефоном и тим Дома здравља одлази код њих.

 Када је реч о селима, вакцинација је организована у месним заједницама или амбулантама.

– Свака вакцина је добра и одобрена и проверена од стране Националног регулаторног тела. Код нас су тренутно на располагању, Фајзер, Астра Зенека, Спутњик V и кинеску вакцину САРС-Ковид 2 и свака је добар избор.

– Наравно, као код сваке вакцине тако и овде постоје одређене нежељене реакције, али су врло благе и кратко трају. То су најчешће бол, оток и хиперемија на месту давања вакцине. Обично пацијентима саветујемо да ставе хладне облоге. Могу да се јаве малаксалост, главобоља и температура, али ређе и такође кратко трају. То значи да вакцина „имитира“ слику ковида 19. У сваком случају, више ће се организам оштетити заразом овом болешћу него применом вакцине. Зато, апелујем на све суграђане да се одазову вакцинацији.

Share.

Comments are closed.

Skip to content