2019-09-24T13:50:36+02:00 24. септембра, 2019. 13:50 |

„KОСТОЛАЦ Б“: Гради се систем за третман отпадних вода

        У кругу термоелектране „Костолац Б“ почела је реализација још једног великог пројекта за унапређење заштите животне средине. Реч је о изградњи постројења за третман отпадних вода децентрализованог типа. Комплетан систем ће у свом саставу имати три постројења и локални сепаратор уља на атмосферској канализацији.

          Прво је постројење за пречишћавање отпадних вода након одсумпоравања и вода из HPV, капацитета две линије по 45 кубних метара на сат. Следи постројење за пречишћавање замазућених и зауљених отпадних вода, капацитета  две линије по 30 кубних метара на сат. Треће постројење односи се на пречишћавање санитарних отладних вода.

ЕУ и ЕД Србије 

Укупна вредност уговора је 5,4 милиона евра. Већи део средстава, 85 одсто покривају фондови Европске уније, док „Електропривреда Србије“ учествује са 15 одсто потребних финансијских средстава.

         Грађевинска дозвола за изградњу добијена је 16. априла ове године, радови су у току, а циљ пројекта је испуњавање домаће и стране законске регулатине енергетског секора у области екологије.

        −Радови на изградњи постројења за пречишћавање зауљених и замазућених отпадних вода  као и постројења за пречишћавање санитарних отпадних вода су у току. Ускоро ће почети и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода након одсумпоравања и хемијске припреме воде, обавестила нас је Љиљана Велимировић, менаџер пројекта.

Она је још додала да су пројектом обухваћене и количине отпадних вода, које ће настајати на новом Блоку Б3 снаге 350 мегавата.

Овај пројекат део је националног програма IPA 2013, који се финансира средствима Европске уније и Републике Србије. У име државе средства са српске стране обезбедила је „Електропривреда Србије“.

Извођачи радова

Радове на изградњи новог постројења изводи конзорцијум који предводи француски „SADE CGTH“. Чланови овог конзорцијума су и компаније „Veolia Water Solutions & Technologies“ iz Beograda, „Veolia Water S.T.I.“ iz Francuske, „Veolia Water Solutions & Technologis“ iz Rumunije i „Energotehnika – Južna Bačka“ iz Novog Sada.

                                                                                                                        Р.Н.