2020-09-04T13:40:47+02:00 4. септембра, 2020. 13:40 |

Костолац: Будимо одговорни Трка легионара“ 2020

Костолац – Виминацијум полумаратон ,,Трка легионара”, који се по четврти пут заредом одржава почетком септембра, окупља све више такмичара, атлета, грађана свих година, показујући домете и значај овог подухвата. Такође се захваљујући тој манифестацији Град Пожаревац нашао на светској мапи полумаратона. Интересовање не јењава ни у актуленим околностима пандемије, тако да се започета традиција наставља…
Одлуком Организационог одбора, ове године ће због епидемиолошке ситуације, ова спортско – туристичка манифестација бити организована као трка на даљину под слоганом ,,Будимо одговорни Трка легионара“.

ВИРТУЕЛНИ ПОЛУМАРАТОН И ТРКА НА 10 КМ

Реч је о тренинг трчању у периоду од 12. до 20. септембра, у којем право учешћа имају сви атлетски клубови и рекреативци који се у складу са пропозицијама трке на време пријеве путем сајта Спортског удружења „Маратон тим Пожаревац“.
Такмичари у овом својеврсном виртуелном полумаратону, трче на својим уобичајним тренинг стазама или на произвољним теренима, полигонима, стазама у свом крају и након истрчане деонице пријављују резултат на поменутом веб порталу, на којем се сумирају укупни пласмани такмичења. Трка на даљину ,,Будимо одговорни Трка легионара” садржи две трке, „Трка Виминацијум” (дуга 10 километара) и „Трка Легионара“ (полумаратон 21.1 километар), које такмичар може произвољно трчати и освојити финишерску медаљу.
Идејни носиоци и организатори спортско – туристичке манифестације Међународни Костолац – Виминацијум полумаратон ,,Трка легионара” су Центар за Културу „Костолац“ и Мартон тим Пожаревац. Подсећамо да је прошле године овај полумаратон сертификован од стране светске организација AIMS-IAAF (International Meassurrementt Cerrttiiffiiccatte), што даје простора Српском атлетском савезу да организује домаћа и међународна првенства. Захваљујући поменутом међународном сертификату, Град Пожаревац је на мапи полумаратонских манифетација у свету.

Подршку у организацији пружају Виминацијум Авантура парк, Виминацијум Римски Град и Легијски Логор. Покровитељи манифестације су Град Пожаревац и Градска општина Костолац.

ПРАВИЛА УЧЕШЋА

Учесници полумаратона ,,Будимо одговорни Трка легионара“ дужни су да се придржавају следећих правила:
– Поштовање заштитних мера за сузбијање заразне болести ковид-19, потом, да здравствено и физички буде спреман за трчање пријављене дистанце, да трчи на безбедном месту на личну одговорност, да се пре трчања фотографише са стартним бројем трке који му је достављен, да након трчања пријави временски резултат (уз доказне слике) на РанТрејс порталу (RunTrace), према упутству.

На крају се наводи и да уколико се такмичар не придржава наведених правила организатор задржава право да му не достави финишерску медаљу и сматраће се да је дисквалификован или одустао.

ПРИЈАВЕ ТАКМИЧАРА

Пријављивање и информације о уплати котизације, која износи 600 динара за Трку Виминацијум – 10 км, или Трку Легионара, 21,0975 км, врши се путем сајта МТП.
Број такмичара ограничен је на 200. Пријаве се затварају најкасније до 10. септембра, односно, до двестоте пријаве и уплате котизације. Сви такмичари са регулисаним стартнинама ће 11.септембра добити свој јединствен пин преко којег ће бити могућ унос резултата у периоду од 12. до 20. септембра 2020. године.
Иначе, припремљени стартни пакети садрже стартни број, дри-фит мајицу трке, памучну заштитну маску (доставља се пре трчања) и финишерску медаљу (доставља се након трчања по пријави резултата).

                                                                                                          Р.Н.