Уз присуство бројних званица, представника политичког, привредног, културног и јавног живота, у Костолцу је у среду, 15. маја свечаном академијом обележен Дан Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“.

Једина средња костолачка школа основана је 1946. и део је образовног система Србије је већ 73 године. Уз Дан школе, обележен је и јубилеј. Наиме, пре тачно 10 година у склопу школе основан је и дом ученика. Садашњи капацитет ђачког дома је 61 смештајно место, а услови за живот и учење су безбедни и квалитетни, рекао је између осталог, на свечаној академији директор др Горан Несторовић,  истакавши да је са домом Школа добила статус регионалне установе захваљујући и доброј сарадњи са локалном самоуправом и ресорним министарством:

-Успели смо да реализујемо значајне пројекте у погледу капиталних инвестиција у образовне делатности који ће приметно ојачати квалитет рада у будућем периоду. Дом ученика који је пре 10 година обезбеђивао сештај за 48 ученика, данас има места за 61 ученика у модерно опремљеном објекту.

Безбедност ученика се увек ставља на прво место па је поред физичког обезбеђења,  захваљујући улагању Града Пожаревца,  инсталиран аутоматски систем за дојаву пожара и реновирана хидрантска мрежа. У Техничкој школи „Никола Тесла“, рекао је др Несторовић, створени су услови за школовање ученика без дискриминације и насиља, злостављања и занемаривања.

Значајна инвестиција у овој години, обезбеђена средствима из буџета Града Пожаревца, је замена пода у сали за физичко васпитање.

Школа је својим средствима у оквиру сале опремила теретану. Поред тога, водећи бригу о здрављу ученика, организовала је, уз редовне оброке за домце и бесплатну ужину за све ђаке.

Техничку школуНикола Тесла“ похађа  близу 1000 ученика на три подручја рада, машинству и обради метала, електротехници, рударству и геологији на четвртом и трећем степену стручности.

На свечаној академији ученицима и наставницима Дан школе је честитао у име локалне самоуправе Бојан Илић, председник Скупштине Града Пожаревца. Између осталог, рекао је да ова школа чини пожељним за живот не само Костолац већ и Пожаревац и читав регион и да ресурси које крај поседује не чине ништа без нових, младих и иновативних људи које управо „производе“ професори Техничке школе у Костолцу.

 Директор, др Горан Несторовић поводом обележавања Дана ове образовне институције, на свечаној акадамији уручио је захвалнице институцијама и фирмама са којима Техничка школа има дугогодишњу сарадњу: Граду Пожаревцу, ГО Костолац, Цркви Светог Максима Исповедника у Костолцу, „Електропривреди Србије“- Огранку ТЕ-КО Костолац, Полицијској испостави у Костолцу, ПД „Костолац услуге“, ПД ПРИМ, Агенцији „Протек“ Обреновац, Основној школи „Јован Цвијић“, ОШ „Свети владика Николај“ у Брадарцу, Компанији АД „Дунав осигурање“ и другим.

У току ове школске године ученици Школе постигли су значајне резултате на општинским, окружним и републичким такмичењима из образовних и стручних предмета као и у спортским надметањима. Део својих талената показали су и на приредби припремљеној за Дан школе. Чланови драмске и фолклорне секције су по мотивима комедије Стевана Сремца извели „Ивкову славу“, наступао је плесни тандем, а много аплауза добили су и за извођење популарне песме „Лутка“ групе С.А.Р.С.                                                                                                               Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content