2021-04-22T12:41:27+02:00 21. априла, 2021. 09:26 |

Костолац добија путничко пристаниште

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић састао се са градоначелником Пожаревца Сашом Павловићем, са којим је разговарао о изградњи међународног путничког пристаништа у Костолцу.

Перовић је овом приликом  рекао да је Влада Србије утврдила лучко подручје костолачког пристаништа и најавио да ће Агенција уложити средства у његову изградњу.

-Инвестиција Агенције у изградњу лучке инфраструктуре у Костолцу предвиђа постављање шипова, комунално опремање и довођење плутајућег објекта у употребно стање. Планирамо да у наредном периоду изаберемо лучког оператера, како бисмо пристаниште пустили у рад до сезоне 2022. године. Костолац је важна тачка на рути крузера кроз Србију, пре свега због непосредне близине Археолошког парка Виминацијум. Овај јединствени локалитет привлачи пажњу домаћих и страних туриста. Отварањем пристаништа представићемо богату римску заоставштину љубитељима крузинга. Циљ Агенције је да у наредне две године прогласимо преостала пристаништа на Дунаву и инвестирамо у њихову инфраструктуру, рекао је Перовић.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић нагласио је да је посета Агенције значајна, имајући у виду да ће међународно путничко пристаниште унапредити туризам и локалну економију.

-Драго ми је што се види труд локалне самоуправе која, заједно са Владом Србије и Агенцијом за управљање лукама, ради на овом пројекту, и што се назире коначан резултат тог рада – дочек првих крузера у Костолцу. Уверен сам да је наше нестрпљење да туристи кроче на дунавску обалу код Костолца подједнако као и код оних који, крстарећи Дунавом, желе да посете све знаменитости које наше поднебље има да понуди, навео је Павловић.

Представници Агенције и Града обишли су локацију будућег пристаништа и истакли да ће најављени пројекат допринети даљем развоју наутичког туризма како у Пожаревцу тако и у Србији, наведено је у саопштењу Агенције за управљање лукама.