2021-07-21T00:33:11+02:00 21. јула, 2021. 00:33 |

Костолац: Награде најбољим ученицима поводом градске славе

Грађани Градске општине Костолац прослављају славу – светог великомученика Прокопија.

Дан уочи празника, у вечерњим сатима, након литије која се кретала централним улицама Костолца, у порти цркве светог Максима Исповедника организована је свечаност на којој су најбољим ученицима и спортистима генерације у Основној школи „Јован Цвијић“ и Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“ уручене награде и повеље. 

У име Града Пожаревца обратио се градоначелник Саша Павловић који је нагласио да се саборност и чување обичаја Српске православне цркве у Костолцу негује већ две деценије. Претходни период био је турбулентан, међутим, како је рекао, свакако се може рећи да су свети Прокопије и догађаји организовани њему у част допринели да се људи још више зближе.

Честитајући славу својим суграђанима, председник ГО Костолац Серџо Крстаноски рекао је да, као што сваки дом има свог заштитника, тако и овај град, као једна велика породица, има свог заштитника. Истиче да се свети Прокопије слави кроз поштовање свих обичаја и традиције, у духу православља и светосавља.

 -Свака година имала је своју поруку и сваки домаћин славе дао је свој лични печат овом празнику, истакла је председница Скупштине ГО Костолац Милена Церовшек, овогодишњи колачар. Обележавајући светог великомученика Прокопија, заштитника Костолчана, рекла је Церовшек, шаље се порука о важности очувања вере и културе српског народа.

Старешина костолачке цркве свештеник Дејан Лазаров честитајући грађанима градску славу подсетио је да је за разлику од претходних, ове године, литија пронела иконе светог Максима Исповедника и светог Прокопија, рађене по узору на фрескопис из овог светог дома.

Резање славског колача и предаја дужности колачара за наредну годину, обавиће се у среду, 21. јула, у девет часова у цркви светог Максима Исповедника.