2021-04-07T12:54:42+02:00 7. априла, 2021. 12:54 |

Костолац: Обележавање Дана Рома

Поводом обележавања 8. априла, Светског дана Рома, у Костолцу је ове седмице организовано низ активности. Циљ ових манифестација је да се скрене пажња на економски, социјални и образовни положај Рома и олакша њихова инклузија у заједницу.

Удружење „Креативни Роми“ је у сарадњи са Ромском канцеларијом Градске општине Костолац у уторак, 6. априла организовало поделу школског прибора за педесетак предшколаца дечијег вртића „Мајски цвет“. Малишани су се са својим васпитачима окупили испред Канцеларије за ромска питања где су се играли, певали и цртали кредама на плочнику.

Симболе ромске заставе плаво-зелене боје са точком у средини, деци је објаснио Реџеп Алијевић, председник Удружења „Креативни Роми“, а о неопходности да се ромска деца образују је рекао:

-Ми тежимо ка томе да се кроз образовање, здравствену заштиту и касније запошљавање,  наша деца укључе у заједницу и имају достојан живот. Поред окупљања и дружења са децом, организовали смо културне и спортске активности у складу са данашњим ситуацијом. На тај начин настојимо да чувамо наш културни идентитет.

Процењује се да у Костолцу живи око 5000 припадника ромске националне мањине.