„Новембарски дани културе“ у Костолцу биће у знаку едукативних, културно –  уметничких догађаја. Манифестација је започета представљањем стваралаштва наше познате књижевнице Бранкице Дамјановић. 

Следи представа „Бедеми ћирилице“, 13. новембра, у Дому културе, од 12.45.   „Бедеми ћирилице“ је историјска и духовна прича о животу и раду Свете браће Ћирила и Методија, о њиховој борби и људској драми на путу ка писмености, просвећености, одуховљености и језику и писму које оплемењује народ словенски. Ово је песма али и плач о градњи бедема, на којима је узрасло писмо, које вековима напаја наше постојање. 

У представи играју Предраг Јовановић из Параћина и Александар Јеленић из Тополе, који су уједно и идејни творци овог пројекта.

Иначе, у четвртак, 2. новембра, у Дому културе, у организацији костолачке Библиотеке, Огранка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац и Центра за културу „Костолац“, окупљен је велики број поштовалаца стваралаштва Бранкице Дамјановић. 

Наша књижевница и новинарка родила се у Приштини, 1971. године. У Пирот се преселила за време рата, 1999. године. Радила је на РТС-у, као и на пиротској локалној телевизији. Добитник је Награде за допринос информисању. Написала је неколико приручника за новинаре. Прва збирка кратких прича „Добро је“ изашла је у више издања, штампана у 10.000 примерака, а књига „Не бих ово могла без тебе“ награђена је признањем Новосадског књижевног клуба за најбоље прозно остварење у 2015. години. Касније је објавила  књиге: „Мој син Јован“ (2011), „Рукопис мога брата“ (2016), „Рекла ми је волим те“ (2018), „Сетило се мајке“ (2020).  

Са Бранкицом Дамјановић

Са својим читаоцима радо комуницира и преко друштвених мрежа, где има преко 280.000 пратилаца.  Књижевно вече окупило је велики број њених пратилаца и читалаца из Костолца, Пожаревца и околних места. Животна прича Бранкице Дамњановић никога није оставила равнодушним. Њене приче су породичне, топле, испуњене љубављу према породици и Богу, са поруком да човек, без обзира кроз каква га искушења живот стави, мора храбро да настави даље.

А. М. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content