2018-01-26T13:51:58+01:00 26. јануара, 2018. 13:51 |

КОСТОЛАЦ: Радионица осликавања шећером

За први дан зимског распуста, Библиотека у Костолцу, Одељење Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац припрема веома лепу радионицу – Шећерна уметност: кинеске лизалице за децу. Циљ радионице је да се деци покаже да уметност може да се исказује на различите начине и са различитим материјалима.

Кинеско осликавање шећером (Chinese Sugar Painting) је традиционална кинеска форма народне уметности коришћења врућег, течног шећера за креирање дводимензионалних фигура, која потиче још из времена династије Минг (1368–1644), када су мале животиње од шећера прављење у калупима за религиозне ритуале. Као јединствена уметност за стварање уметничких предмета, кинеско осликавање шећером се веома разликује од нормалног сликарства. Пошто шећер у течном стању врло брзо прелази у чврсту материју како се хлади, сликару је потребна велика брзина, прецизност и умешност.За ову врсту уметности потребни су: се шећер као сировина, шерпица за отапање шећера, метална плитка супара и лопатица као алат, мермерна плоча или мастан папир, као подлога, дрвени штапићи за фиксирање готових фигура и велика умешност уметника.

Радионицу у Библиотеци у Костолцу водиће Виолета Кевро, ликовна уметница, председница ликовног удружења „Кевро“ уз помоћ библиотекара, док је почетак у четвртак 1. фебруара у 17,00 часова