Костолчани и гости из околине имали су прилику да се друже са књижевницом из Словеније, мр Барбаром Хануш и са њом разговарају о стваралачком опусу, посебно двојезичном, српско – словеначком делу „Уз кафу кавни крог“. 

На промоцији приређеној  у холу костолачког Дома културе, о књижевници је говорила професорка словеначког Татјана Буквич, након чега је члан Извршног одбора Националног савета Словенаца и председник костолачког Друштва Словенаца „Сава“ Саша Радић истакао значај неговања српско – словеначке сарадње у култури и образовању. 

Рецензију књиге „Уз кафу кавни крог“ припремила је словеначка глумица и песникиња Саша Павчек, која између осталог наводи: „Упознајемо људе у последњем периоду њиховог живота, њихова горка и слатка искуства, бол због губитака, пресељења и изгубљених илузија. Никога од живахних и разноликих ликова живот није штедио. Али они су раме уз раме један поред другога, у међусобној подршци и повезаности, са новим сазнањима која улијевају наду и дају смисао људском достојанству до посљедњег даха, те нас испуњавају животном мудрошћу и духовитошћу. Смијех може да излијечи усамљеност, исповијест може да излијечи бол, заједништво може да оживи унутрашњу снагу. Kруг је, такође, симбол неба, трансцендентни свијет у који ће једног дана ући, мирни и обогаћени срчаношћу круга друштва које се окупља уз кафу. Kружни покрети се тако врте у свјетлости и радости. Ту и тамо.“  

Мр Барбара Хануш, рођена 1960. године у Љубљани, свој стваралачки пут започела је писањем поезије. Наставила је пак пишући за децу, а након прве књиге „Мали морски јеж и мала морска дјевојчица“ (1998) уследио је већи број сликовница – међу њима су вишејезичке сликовнице из збирке „О Јакобу и маци Мици“ (2009, 2010. и 2011) и „Маркова кацига“ (2020). Њена књига „Рођендан“ уврштена је у европску збирку сликовница. Нове књиге за децу су „Фластер за снагу и храброст“ (2021), „Лука лови, Марко жмири“ (2022). Мр Хануш је и ауторка је читанки, радних свезака и поучних књига за младе читаоце, а написала је и књигу у којој је представила љепоте Словеније Крижкраж – Словенију упознаш (2019), која је преведена на енглески језик. Својим књигама кратких прича „Уз кафу“ (2021) и „Од седам до деведесет и седам“ (2022), обраћа се одраслима. Девет година је држала наставу словеначког језика у Босни и Херцеговини. У Бањалуци је сарађивала са Друштвом Словенаца „Триглав”, а заједно су реализовали бројне читалачке пројекте.

А. М. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content