РадионицаKorac u Biblioteci на тему „Упознајте Виминацијум“ окупила је у костолачком Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ ђаке Основне школе “Јован Цвијић“ као и ученике Техничке школе „Никола Тесла“ и Пожаревачке гимназије.

Од доктора Миомира Кораћа, археолога, научног саветника, директора Археолошког парка„Виминацијум“ и експерта Министартва за науку и технолошки развој, ученици су током два дана сазнали многе занимљивости о археолошким истраживањима и открићима на овом локалитету светског гласа, најзначајнијем граду римске Горње Мезије,.

– Верујем да је једна од најважнијих ствари управо обратити се деци, јер она поседују енергију којој би требало „нешто“ показати. Те слике које им се покажу у ранијем узрасту, прате их кроз цео живот. Важно је и да ако живите на неком простору који поседује одређено благо, попут овог овде, будете свесни тога колико сте „велики“, рекао је овом приликом  Кораћ.

На почетку радионице, најмлађе је обрадовао слаткишима, а  са мало „магије“ и „трикова“ дочарао је специфичности археолошког позива, испуњеног авантурама и изазовима. Потом их је повео у истиниту бајку о почецима и слави Виминацијума, престонице провинције, административног, војног, трговинског и индустријског центра римске Горње Мезије.

Радионице су одржане у организацији Огранка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Костолцу у сарадњи са Основном школом „Јован Цвијић“, Техничком школом са Домом ученика „Никола Тесла“ Костолац и Пожаревачком гимназијом, а уз подршку Културно-спортског центра „Костолац“.

Share.

Comments are closed.

Skip to content