Поводом обележавања осамстогодишњице аутокефалије Српске православне цркве Историчар Дејан Ристић одржаће вечерас у костолачком огранку Народне библиотеке ,,Илија М. Петровићˮ  предавање  ,,Од Светог Саве до Светог Павла Српскогˮ.

             Циљ предавања је да осветли најзначајније међу њима, почев од утемељивача Цркве у Срба, Светог Саве Српског, па све до последњег великог првојерарха Светог Павла Српског чију десетогодишњицу смрти обележавамо током ове 2019. године. Најстарија институција у Срба успостављена је 1219. године деловањем Светог Саве Српског и Светог Симона Српског (краља Стефана Првовенчаног). Делећи судбину свога народа Српска црква је у наредним деценијама и вековима снажила, али и доживљавала периоде прогона, укидања и поновних обнављања.

            Током претходних осам векова на њеном челу налазили су се славни и сећања вредни архиепископи и патријарси који су својим деловањем обележили историју Српске цркве, саме државе, али и националне културе, уметности, науке и просвете.

            Дејан Ристић је истакнути историчар, преводилац и сценариста. Један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем.

Почетак предавања ,,Од Светог Саве до Светог Павла Српскогˮ у 18,00 сати.

Share.

Comments are closed.

Skip to content