2021-08-08T10:27:19+02:00 8. августа, 2021. 10:07 |

Костолачки котлић окупио и младо и старо

Гастрономска манифестација „Костолачки котлић“, трећу годину заредом, окупила је бројне посетиоце. Спортско рекреативним центром „Топољар“ ширили су се мириси рибље чорбе, гулаша и домаћих слатких и сланих посластица, у атмосфери додатно подгрејаној звуцима живе музике и добре забаве подједнако такмичара и посетилаца, од најмлађих до најстаријих.

Награђени са организаторима манифестације

Попут претходне, тако је и ове године, манифестација одржана 6. августа, када се обележава Дан рудара Србије, празник од посебног значаја за Костолац као један од термоенергетских и рударских центара наше земље.

НЕГОВАЊЕ РУДАРСКЕ ТРАДИЦИЈЕ

Окупљене је поздравио председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, након чега је манифестацију прогласио отвореном заменик председнице Скупштине Градске општине Костолац Далибор Илић.

Том приликом је подршку Града Пожаревца неговању заједништва и рударске традиције својим присуством исказао градоначелник Пожаревца Саша Павловић.

– Посебно ми је драго што смо у прилици да се након две године поново окупимо и на тај начин наставимо традицију. Градска општина Костолац, Град Пожаревац и Центар за културу „Костолац“ радили су на уређењу Спортско рекреативног центра „Топољар“. Као што се може видети, сређени су плажа и спортски терени, направљено ново дечије игралиште и сваке године планирамо да ово место обогаћујемо новим садржајима како би свим посетиоцима боравак био што угоднији, нагласио је Серџо Крстаноски и такмичарима пожелео срећу, а посетиоцима пријатан боравак у Костолцу.

Са отварања манифестације: Крстаноски, Илић, Павловић и Шаманц

Далибор Илић је испред Организационог одбора званично отворио „Костолачки котлић 2021“: – Захвалан сам свима који су се данас окупили да заједно обележимо 6. август, Дан рудара Србије. Отуда, најпре свим рударима честитам празник и желим им успех у даљем раду. То је део традиције и развоја нашег града, али и целог овог краја. Трудили смо се да садржаји у оквиру манифестације буду разноврсни, чему је допринела сарадња са синдикатима копова, термоелектрана, Георада, Прима, Костолац услуга, Аутотранспорта, потом, са Рестораном „Галија“, Аутокућом „Миркос“ и удружењима, уз заједничке напоре Градске општине Костолац, Града Пожаревца и Центра за културу „Костолац“, истакао је Илић.

На трећем „Костолачком котлићу“ надметало се 139 мајстора у припреми рибље чорбе. Док се ватра под котлићима разгоревала, већ је био припремљен гулаш за више од 1.000 људи. Порције су дељене бесплатно, као поклон синдикалних организација.

До касних вечерњих сати није јењавала гужва око штандова етно хране и пића. Посебно су се најмлађи гласно радовали старим специјалитетима насталих у кухињи чланица тринаест удружења из Костолца, Пожаревца, Кленовника, Петке, Пољане, Пругова, Лугавчине.

Добро расположење подстицао је костолачки „Бубашваба акустик бенд“, репертоаром у којем се свака генерација могла „пронаћи“. У вечерњим сатима уследио је фолклорни наступ Културно уметничког друштва „Костолац“, које је приказало разноврсност и оригиналност народних песама и игара. Све време, текла је продаја листића за учешће у наградној томболи. До самог затварања манифестације, извлачење добитних бројева ишчекивало је 580 посетилаца.

НАЈУКУСНИЈА ЧОРБА НЕБОЈШЕ МИШИЋА

За дегустацију и оцењивање рибљих чорби били су задужени шеф кухиње Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Kостолац Зоран Тадић, главна куварица Основне школе „Јован Цвијић“ Kостолац Јелена Благојевић и професорка куварства Драгана Грозданић.

Коначна одлука донела је прву награду Небојши Мишићу из Кленовника. Другу најбољу чорбу припремио је Александар Костић из Гаја, док је треће место припало рибљој чорби Пожаревљанина Југослава Јовановића. Уручена су и два специјална признања. За најлепшу куварицу награђене су даме екипе „Торнадо“ из Костолца, а за посебан допринос у организацији Костолачког котлића признање је додељено Драгану Керићу.

У вечерњим сатима, након извлачења добитних бројева на томболи, уприличена је додела награда за победничке рибље чорбе, два специјална признања, као и пехара најуспешнијим екипама Меморијалног турнира у малом фудбалу „Миомир Цвијић Рус“, који је у организацији Синдиката „Копови Костолац“, поводом Дана рудара, одржан на теренима иза костолачке спортске хале.

Победницима су награде уручили председник ГО Костолац Серџо Крстаноски, заменик председника Скупштине ГО Костолац Далибор Илић, директорка Центра за културу „Костолац“ јелена Шаманц, начелница Управе ГО Костолац Ана Тишма, чланице Већа ГО Костолац Маријана Божић и Милица Јовић и председник Синдикалне организације „Копови Костолац“ Данијел Радосављевић.

У завршници манифестације приређен је ватромет након којег је настављен концерт „Бубашваба акустик бенда“.

Организатори гастрономске манифестације „Kостолачки котлић 2021“ су Градска општина Kостолац и Центар за културу Kостолац, уз подршку Града Пожаревца, Синдиката „Kопови Костолац“, Синдиката „Термоелектране Костолац“ и Ресторана „Галија“ из Костолца. Допринос манифестацији такође су дали Синдикат Прима д.о.о. Kостолац, Синдикална организација „Аутотранстпорт“, Синдикална организација „Костолац услуге“ Kостолац и Синдикат Привредног друштва ГЕОРАД.

 

                                                          Етно сајам хране и пића