2019-08-09T13:11:15+02:00 9. августа, 2019. 12:54 |

Костолачки котлић све значајнији на туристичкој мапи Србије

„Костолачки котлић“ и Дан рудара окупили неколико хиљада посетилаца и сто четрдесет такмичара

Костолац се изнова доказао као добар домаћин и све значајнија и занимљивија дестинација на туристичкој мапи Србије. Тако је 6. августа овај рударски град крај Дунава угостио посетиоце пристигле из разних крајева наше земље и окружења.

Простор Спортско рекреативног центра „Топољар“ био је једва довољан за толики број грађана, од најмлађих до најстаријих, окупљених поводом гастрономске манифестације „Костолачки котлић“ и обележавања Дана рудара Србије.

Манифестацију отворио Далибор Илић

Манифестацију је отворио заменик председника Градске општине Костолац Далибор Илић, истакавши да је „Костолачки котлић“, с обзиром на 140 такмичара и број посетилаца, уз Бечеј, постао једна од две највеће манифестације овог типа:

– Kада сам прошле године предложио колегама да оснујемо једну овакву манифестацију, могу да кажем да су моју идеју многи подржали, али нису сматрали тада да ће такво такмичење изазвати толико интересовање. Kостолачки котлић је 2018-те направио прави бум и тада је окупио 138 такмичара и пар хиљада посетилаца. Схватили смо да морамо сваке године да унапређујемо наше такмичење и квалитет програма, како бисмо оправдали поверење свих вас. Захваљујући сарадњи Центра за културу „Костолац“, Синдиката копова, Синдиката термоелектрана и Градске општине Kостолац, од другог Kостолачког котлића направљен је прави спектакл, рекао је Илић.

Од јутарњих сати Топољаром је замирисао бик са ражња, тежак 550 килограма, део некадашње традиције обележавања Дана рудара, коју су ове године обновили костолачки Синдикат копова и Синдикат термоелектрана. Када је бик већ био печен, почело је ређање котлића у којима се крчкало 140 рибљих чорби.

У ишчекивању проглашења највештијих у кувању, посетиоци су се уз музику „Бубашваба бенда“ служили бесплатним сендвичима од свеже печеног бика, а на Сајму хране и пиће сладили домаћим колачима Удружења жена из Кленовника, бомбонама, напицима…

Док су се најмлађи играли на трамболини и рингишпилу, нешто старији били су заокупљени куповином лозова за томболу и навијањем између екипа коповаца и електранаца у надвлачењу конопца, у којем су победу однели такмичари копова.

„Неверне бебе“ одушевиле публику

У надвлачењу конопца коповци савладали електранце

НАГРАДЕ

Највештији у кувању рибље чорбе

Најукуснију чорбу у конкуренцији од 140 котлића припремио је Жељко Давидовић.  Друго место освојио је Дејан Алавања, а треће Златибор Станисављевић.

Њима су председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине Градске општине Милена Церовшек и заменик председника Градске општине Далибор Илић уручили награде, за прво место седмодневно летовање за две особе, другопласираном уникатни роштиљ са ражњем, а трећем котлић од 15 литара са ложиштем.

Прва награда на томболи десетогодишњем Лазару Антићу

За најлепшу куварицу проглашена је Костолчанка Сузана Новковић, којој је уручен котлић од 15 литара са ногарама. У оквиру лутрије додељене су 22 награде, које су уручивали чланови Већа ГО Костолац Маријана Божић, Милан Ђаловић, Драган Ранисављев, Бајрам Морина и помоћница председника Градске општине Катарина Сарафиновић. Првонаграђени број на лутрији и уникатни роштиљ за награду освојио је Лазар Антић. Такође је за посебан допринос у промоцији манифестације „Костолачки котлић“, Дејану Алавањи уручен котлић од 15 литара са ногарама.

Наступали фолклори из Костолца, Старог Костолца, Петке и Живице

У вечерњим сатима наступала су културно – уметничка друштва „Костолац“, „Стари Костолац“, „Света Петка“ и „Раша Лазаревић“ из Живице.

Уследило је извлачење наградних бројева на томболи и проглашење најукуснијих рибљих чорби, о којима је одлучивао жири у саставу Зоран Тадић, шеф кухиње костолачке Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“, Јелена Благојевић, шефица кухиње костолачке Основне школе „Јован Цвијић“ и Драгана Гроздановић, професорка куварства у Економско трговинској школи у Пожаревцу.

Потом се ведрим ноћним небом заискрио велики ватромет, који је најавио ишчекивани концерт групе „Неверне бебе“.

Овогодишњу манифестацију организовали су Градска општина Kостолац, Центар за културу „Kостолац” и синдикалне организације „Kопови Kостолац“ и „Термоелектране Kостолац“. У организацији Сајма хране и пића подршку је пружила Регионална развојна агенција „Браничево – Подунавље“ Пожаревац.

Како је најављено, овај ће датум, 6. август, и надаље буде устаљен као дан када се одржавају „Костолачки котлић“ и слави Дан рудара.