2019-09-14T20:12:07+02:00 14. септембра, 2019. 20:12 |

КОСТОЛАЧКИ ПОЛУМАРАТОН: Дајевић и Столићева најбржи

Стазама некада моћне римске империје, из Костолца  кренуло je 388 тркача, који су се окупили из читаве Србије. Старт све три трке био је испред Спортске хале у Костолцу, док је финиш „Трке легионара“ био у Археолошком парку „Виминацијум“. Циљ манифестације је промоција спорта и здравих навика, као и подстицање грађана, посебно деце на спорт и физичку активност. Организатори 3. Костолачког полумаратона били су Центар за културу „Костолац“, „Маратон тим Пожаревац“, „Viminacium Adventure“, Виминацијум Римски град и Легијски логор. Покровитељи овог већ препознатљивог спортско – туристичког догађаја су Град Пожаревац и Градска општина Костолац.

Финиш „Трке легионара“

Пре него што је дао знак за старт 3. Костолачког полумаратона, присутнима се обратио председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски нагласивши да је ова манифестација прилика за промоцију града и општине, али и да се скрене пажња колико је трчање важно за здравље људи.

-Мислим да већ сада можемо да говоримо о овој трци као спортској манифестацији која ће бити једна од највећих у историји нашег града, са скоро 400 пријављених тркача и надам се више стотина навијача дуж трасе полумаратона. Имамо учеснике из целе Србије: Београда, Кучева, Краљева, Смедеревске Паланке, Прокупља, Бора, Параћина, Зрењанина, Панчева, Бечеја, Инђије, али и из других земаља што значи да је полумаратон међународног карактера. Костолачки полумаратон уписан је на тркачкој мапи Европе, тачније Међународна асоцијација Атлетског савеза Србије потврдила је прецизност стазе „Трке легионара“. Очекујемо да ће ова атрактивна спортска манифестација бити најатрактивнија стаза за трчање у Србији и да ће окупљати све већи број тркача, како би целој Србији показали потенцијале и лепоте нашег града. Окупили смо се данас да покажемо снагу, издржљивост, брзину и предност здравог начина живота и спорта, поручио је Крстаноски.

Добродошлицу такмичарима пожелео је и директор Центра за културу „Костолац“ Драган Николић истакавши да се ова трка разликује по много чему од осталих, једним делом због историје и амбијента кроз који се трчи, а другим делом због стазе и циља који је посебан, јер представља једно од најбогатијих светских археолошких налазишта.

УТРКИВАЛО СЕ 388 ЛЕГИОНАРА

Слатки пакетићи и медаље за „маратончиће“

У „Трци маратончића“ за девојчице и дечаке старости до 6 година учествовало је 52 детета, а најуспешнији су били: Софија Бајрамовић из Костолца, Даница Јовановић из Костолца и Лола Јорданов из Петровца на Млави (код девојчица), Алекса Богдановић из Дрмна, Лазар Новковић из Костолца и Вук Богдановић из Дрмна (код дечака). Слатке пакете и медаље учесницима уручио је Драган Ранисављев, члан Већа Градске општине Костолац.

 

Победницима главне трке признања су уручили Серџо Крстаноски и Милена Церовшек

„Трка задовољства“ дуга 5 километара окупила је 56 љубитеља трчања. У мушкој конкуренцији ову стазу најбрже је претрчао Слободан Маринков из АК „Динамо“ Панчево, у времену 18 минута и 10 секунди. Друго место и сребрна плакета припала је Бојану Јоцићу, атлетичару Бечеја, док се на трећој позицији обрео Никола Савић из АК  „Пожаревац“. У женској конкуренцији прво место припало је Милени Милановић из АК „Пожаревац“, иначе ученици осмог разреда ОШ „Краљ Александар Први“. Она је ову деоницу претрчала за 20 минута и 38 секунди. Сребрну и бронзану плакету освојиле су њене клупске колегенице Даница Стојковић и Каролина Трифуновић. Признања су им уручили др Горан Несторовић, председник Скупштине „Маратон тима Пожаревац“ и директор Центра за културу „Костолац“ Драган Николић.

Најбржи у „Трци задовољства“

Главна је била „Трка легионара“, полумаратон са 280 атлетичара који су храбро и истрајно истрчали 21,1 километар. На циљ у Археолошком парку „Виминацијум“ први је стигао Милош Дајевић, такмичар АК „Церски јунаци“ из Београда. Он је ову деоницу претрчао за 1 сат и 17 минута. Друго место припало је Милошу Драговићу, атлетичару „Подгоричког маратона“ и репрезентативцу Црне Горе на дугим пругама. Бронзано одличје освојио је Новица Стојановић из Ковина, члан АК „Апатин“. Код жена ову стазу за златну медаљу у времену 1 сат 35 минута и 7 стотинки претрчала је Јагода Столић, чланица АК „Церски јунаци“ из Београда. Друго место освојила је Александра Маринков, такмичарка АК „Динамо“ Панчево, док је бронзано одличје припало Костолчанки Марији Пајкић. Најстарији такмичар био је осамдесетпетогодишњи Влада Стевановић из Београда, а најмлађи седамнаестогодишњи Петар Јовић. Плакете и новчане награде најуспешнијима уручили су председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек.

                                                                                                          Д.Динић